Jelentős kereskedelmi útvonalaink szűnhetnek meg Oroszország és Ukrajna felé
Fotó: Shutterstock

Tízezrek megélhetése került veszélybe itthon a háború miatt

Több ezer orosz vagy ukrán érdekeltségű cég működik Magyarországon, amelyek emberek ezreinek adnak munkát. Azonban tízezreket foglalkoztatnak azok a hazai vállalatok, amelyek gazdasági kapcsolatban állnak a háborúzó országokkal. Mindemellett több mint 2500 milliárd forint magyar import- és exportforgalom is veszélybe kerülhet a konfliktus miatt.


Szorosak a gazdasági kapcsolataink Ukrajnával és Oroszországgal is

Még a koronavírus-járvány okozta sokkból sem tért magához az ország, máris kezdhetünk aggódni az orosz-ukrán háború magyar gazdasági hatásai miatt – írja az orosz és ukrán érdekeltségű magyar cégekről, valamit a két országgal folytatott kereskedelmünkről szóló piaci összegzőjében az Opten.hu.

Az elemzés szerint hazánkban nagyjából 80 ezer munkavállalót érinthet negatívan a háború kitörése, valamint 1200 milliárd forint import és 1300 milliárdos exportforgalom került veszélybe a konfliktus miatt.

Nagyjából 4000 ukrán és 700 orosz tulajdoni érdekeltségű cég létezik jelenleg hazánkban. Ezek összesen több mint 200 milliárd forintot meghaladó árbevételre tesznek szert éves szinten a legfrissebb elérhető pénzügyi adatok szerint. Az általuk foglalkoztatott több ezer munkavállaló mellett több érintettje lehet a válságnak.

„Sajnos azonban a következmények ennél lényegesen tágabb körre hathatnak ki. (…) Itt most elsődlegesen nem a forint árfolyamára vagy a megugró energiaárakra gondolunk, amelyek a hazai gazdaság és lakosság majd egészét érintik, hanem az export és import relációkra”

- nyilatkozta Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember szerint ugyan a magyar összexportnak „csupán” 3,6 százalékát teszi ki az Oroszország és Ukrajna felé irányuló kivitelünk, amíg az összimportunk 4 százaléka érkezik ezekből az országokból, ez forintban kifejezve sokkal mellbevágóbb mennyiség. A pandémia miatt egyáltalán nem magas 2020-as bázison 1300 milliárd forintot tett ki az exportunk és 1200 milliárdot az importunk a két ország irányában.

80 ezer ember megélhetése lehet veszélyben hazánkban

Az elemzés említést tesz arról is, hogy a két, egymással háborúzó országgal kereskedelmi kapcsolatban álló hazai cégek több mint 80 ezer embernek adnak munkát. Az exportcégek nagyjából 30 ezer főt, az importcégek körülbelül 50 ezer embert foglalkoztatnak.

A leginkább érintett terület a feldolgozóipar, de a kereskedelemnek is jelentős a szerepe. Ezek a vállalatok ráadásul nagyjából 20 milliárd forint körüli összeget fizetnek be társasági adóként az államkasszába.

A portál emlékeztet arra is, hogy 2014 júliusában és szeptemberében több ágazatban vezettek be nemzetközi szankciókat az Oroszországgal való kereskedelemben (ekkor történt, hogy Oroszország gyakorlatilag bekebelezte az ukrán fennhatóság alá tartozó Krím félszigetet – a szerk.). Akkoriban Magyarország orosz importjának közel a fele, az export pedig nagyjából a 40 százaléka szűnt meg egyik napról a másikra.

Ne hagyd ki!