Gondok lehetnek a magyar - ukrán és magyar - ororsz tranzakciókkal
Fotó: Shutterstock

Figyelmeztetést adott ki az Erste, a K&H és az OTP

Az orosz-ukrán háború miatt adott ki figyelmeztetést több nagy hazai pénzintézet. Mutatjuk a részleteket!


Támogatja Ukrajnát az Erste

Az Erste Bank oldalán kérdés-felelet formájában próbál választ adni az ügyfeleinek az orosz-ukrán háború miatt felmerülő lehetséges kérdésekre.

A tájékoztatójukban megjegyzik például, hogy a Magyarország – Ukrajna és a Magyarország - Oroszország közötti pénzügyi tranzakciók technikailag egyelőre lehetségesek, de bizonytalanok, így nem garantálható a sikerük. A sikeres Ukrajnába irányuló utalások után azonban nem számolnak fel díjat.

Közlik továbbá, hogy a bank nincs jelen Ukrajnában, azonban pénzügyileg támogatja a keleti szomszédunkból érkező menekültek megsegítését végző hazai segélyszervezeteket. Mindezeken kívül megnyugtat mindenkit arról, hogy az Erste a megszokott rendben szolgálja ki ügyfeleit.

Rubelben ne számoljon, aki K&H-s

A K&H Csoport arról tájékoztatja a honlapján ügyfeleit, hogy ők is nyomon követik a nemzetközi helyzetet és végrehajtják a kötelező intézkedéseket.

„Az Európai Unió orosz bankokra kiterjesztett pénzügyi szankciói miatt ezért az orosz rubelben kezdeményezett megbízásokat, kiemelten devizaügyleteket átmenetileg felfüggeszti. Az orosz bankoknál vezetett kedvezményezett számlára indított tetszőleges devizanemű utalásokat a Bank befogadja, azonban ezek teljesítése a közreműködő bankok által alkalmazott gyakorlattól függ. A Bank orosz rubel keresztárfolyamot nem jegyez, átváltásra jelenleg nincs lehetőség.”

Óvatosságra int az OTP

Az OTP Bank közleményében arra kéri az ügyfeleit, hogy alaposan fontolják meg, hogy indítanak-e bármilyen tranzakciót Ukrajnába vagy Oroszországba, különösen orosz érdekeltségű bankok bevonásával.

Az OTP Bank továbbra is végrehajtja az Ukrajnába irányuló átutalási megbízásokat. Az átutalt összeg jóváírása és a kedvezményezett hozzáférhetősége azonban a jelenlegi, háborús helyzetben nem garantált.

„A nemzetközi pénzügyi vagyon korlátozó intézkedések (szankciók) által érintett orosz tulajdonú bankoknál vezetett számlákra, valamint a szankciókkal érintett személyek részére történő átutalások végrehajtása, illetve megtagadása az aktuális szankciós szabályok szerint történik. Kérjük, hogy a számlatörténetében kísérje figyelemmel a megbízásai alakulását. Az OTP Bank az Ön által benyújtott megbízások végrehajtását szankciós ellenőrzés alá vonja, szankciós tilalom esetén a megbízás teljesítésére nincs lehetőség. Ebben az esetben a bank a megbízás befogadása során zárolt fedezetet feloldja”

– írja oldalán az OTP. A tájékoztató szerint a bankcsoport működését a szankciók csak kis részben érintik. A magyarországi működésük zavartalan, valamint a likviditási és a tőkehelyzetük is stabil.

Ne hagyd ki!