Jól fizetnek a német és olasz mezőgazdasági cégek
Fotó: Shutterstock

Ilyen bérekkel csábítják a magyarokat a németek és az olaszok

Több mint nettó 700 ezer forintnak megfelelő euróra számíthatnak azok, akiknek manapság az olasz élelmiszeriparban vállalnának munkát. Azonban nem csak Olaszországban lehet jól keresni, Németországban is magas fizetésekkel csábítják a vendégmunkásokat.

Így fizet az olasz mezőgazdaság

Számos külföldi dolgozik az olasz mezőgazdaságban. Vannak olyan munkakörök, amelyeknek a betöltése iskolai végzettséget sem igényel, azonban az olasz nyelvtudást ezeken a helyeken is megkövetelik – nyilatkozta az Agrárszektor.hu-nak egy Senigalliában dolgozó magyar hölgy.

Ő a O.R.T.O. Verde S.c.a.p.a. nevű mezőgazdasági vállalatnál dolgozik egyedüli magyarként. A cég a legmodernebb technológia segítségével fagyasztott zöldborsó- és zöldbabkészítményeket gyárt. Nagyjából 150 munkást alkalmaznak az ottani üzemben. A magyar alkalmazott szerint azonban nem a legegyszerűbb bekerülni hozzájuk. Előny, ha az embernek van ott ismeretsége, esetleg ajánlása.

A munkakörülményekről elmondta, hogy novembertől márciusig három műszakban dolgoznak, vagyis 6-tól 14 óráig, 14 és 22 óra között, valamint 22 órától reggel 6-ig. A többi hónap a mezőgazdasági főszezonra esik. Abban az időben négy műszakosra változik a beosztásuk: négy munkanap után pihenhetnek egy napot, de aki éjszaka dolgozik, az két szabadnapot kap. Ilyenkor azonban a hétvégék sem szabadok.

Az alkalmazott szerint a feladataik elvégzéséhez szükséges felszerelés biztosított. A cég és a dolgozók betartják a munkavédelmi előírásokat. A vállalat munkavédelmi tanfolyamokat is szervez a számukra, ami vizsgával zárul. A bejutást a munkahelyre azonban saját maguk oldják meg.

A hölgy szerint a fizetés attól függ, hogy ki mennyi ideje dolgozik a cégnél, valamint az befolyásolja, hogy mi a beosztása.

„Az alapfizetés óránként körülbelül 9,5 - 10 euró, de elérheti a 14 eurót is. Fizetnek ezenkívül éjszakai pótlékot szombat vasárnapra plusz juttatást és túlórát. Mindenki blokkol ezért nagyon pontosak a fizetések”

– tájékoztatta a hölgy a portált a bruttó órabérekről. Azonban arról is említést tett, hogy főszezonban nettó 11 eurós munkabérrel óránként a havi 2000-2200 eurót is meg lehet keresni, ami árfolyamtól függően nagyjából 720-790 ezer forintnak felel meg.

Németországban is vonzóak a fizetések

Olaszországhoz hasonlóan Németországban is jól csengő béreket fizetnek a külföldi munkavállalóknak. Egyebek között ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy 12 eurós minimum órabér várhatja azokat, akik a német földön vállalnának munkát.

Németország új koalíciós kormánya évente minimum 400 ezer szakképzett külföldi munkavállalót szeretne becsábítani az országba, hogy javítsa a demográfiai egyensúlyt és enyhítse a munkaerőhiányt a kulcsfontosságú ágazatokban.

„A szakképzett munkaerő hiánya napjainkban nagyon súlyos problémát jelent, amely drámaian lelassítja gazdaságunk növekedését. Csak modern bevándorlási politikával tudjuk kezelni az elöregedő munkaerő okozta nehézségeket. A lehető leggyorsabban el kell érnünk a 400 ezres határt a külföldről évente érkező szakképzett munkaerőben”

- mondta Christian Duerr, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti vezetője a WirtschaftsWoche üzleti magazinnak.

Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái, a Duerr-féle FDP és a környezetvédő Zöldek a közelmúltban olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyek vonzóbbá tehetik Németországot a külföldi szakemberek számára.

Az intézkedések részét képezi egy új pontrendszer kifejezetten az EU-n kívüli országok szakembereire szabva, illetve a minimálbér emelése óránként 12 euróra.

Kőkemény a meló, de ennyi pénzért megérheti

A közelmúltban egyébként a 12 eurós minimál órabérről és a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekről kérdezte a tagjait a németországi spárga- és bogyósgyümölcs-termesztők szövetsége (Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände e.V.). 325 német termelő töltötte ki a kérdőívet.

A válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) úgy gondolja, hogy ekkora kötelező órabér mellett csak a legrutinosabb munkavállalókat éri meg foglalkoztatni a földjeiken. Emellett a gazdák majdnem kétharmada (63 százalék) tart attól, hogy a magas fizetések miatt hamarabb összejön a külföldi idénymunkások számára az összegyűjteni kívánt pénz, ami azt eredményezheti, hogy a mezőgazdasági szezon vége előtt otthagyhatják a földeket.

Ezzel szemben a kérdőívet kitöltők kevesebb mint egyharmada (29 százalék) gondolja úgy, hogy a magasabb órabér jó vonzerő lesz, és sok külföldi fog érkezni.

A gazdák válaszaikban azt is elárulták, hogy hogyan tervezik az ugrásszerűen megemelkedett órabért kigazdálkodni a termesztők. Főleg a spárgások a szükséges fejlesztéseket kívánják elhalasztani, valamint a közvetlen értékesítésre összpontosítanak majd az áruházlánci beszállítás helyett. Emellett a termőterületekből is vissza kívánnak venni, ami miatt kevesebb munkásra lehet majd szükség. A bogyósgyümölcs-termesztők pedig gépesítéssel próbálják kiváltani az emberi munkaerőt.

Ne hagyd ki!