Van példa jól menő, hagyományos, falusi családi gazdálkodásra
Fotó: Shutterstock

Nem divathóbort, őshonos fajtákkal robbantak be a fiatal gazdák

Hagyományos, régimódi családi gazdaságot vezetnek Keszlerék a Zala megyei Tekenyén. A négy fiatal testvér és édesapjuk az állatfarmjuk mellett gyümölcsösben és szőlőskertben is gazdálkodik. Mindemellett méhészetük is van. A repcemézük komoly elismerést kapott tavaly – lapszemle.Mindennel (is) foglalkoznak a fiatal gazdák

A Keszler család a méhészet mellett lóval, marhával, mangalica-sertéssel, juhokkal, kecskékkel és szárnyasokkal is foglalkozik. A szőlészetükben büszkék rá, hogy őshonos fajtákat nevelnek, az általuk megtermelt másfajta gyümölcsökből pedig leginkább lekvár készül. A négy fiatal gazda munkájába édesapjuk is besegít – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

„A dolog úgy kezdődött, hogy csak úgy, hobbiból gazdálkodtunk otthon. A lovak és marhák mellett fodros tollú magyar ludakat, búbos kacsákat, parlagi magyar tyúkokat nevelgettük. Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy nem férünk el, szó szerint kinőttük az udvart. Mindannyian tudtuk, hogy lépnünk kell, és hogy nem várhatunk sokat a megoldással. Volt egy családi birtokunk a tekenyei szőlőhegyen, a falu központjától vagy 2 kilométerre. Borászkodni nem akartunk, de a terület alkalmas volt rá, hogy teljesen kiváltsa az udvarunkat, és hogy ott hozzunk létre telephelyet. Családi gazdaságunk 2020. januárjában indult el hivatalosan, a testvéremmel, Leonarddal közösen alapítottuk. Ő aranykalászos gazda, én méhészként végeztem”

– nyilatkozta Keszler Gerda, a tekenyei gazdaság egyik tulajdonosa, akinek a többi testvére agrármérnöki ismereteket, valamint turizmus-vendéglátást tanul.

A gazdaságukban büszkék arra, hogy őshonos állatok és növények tartására fókuszállnak. Jelenleg nagyjából 300 állatot tartanak.Legeltetnek, ami lehetővé teszi számukra a legegészségesebb termékek előállítását.

„Kisebb kerteket alakítottunk ki, és az állattartásban mindennek megvan a maga helye. (…) A gyümölcsösünk közel egy hektáros. Magyar kajszibarackot és gönci fajtát termelünk. Elsősorban lekvárt készítünk belőlük. Meg kell említenem a szőlőültetvényünket. Otelló és Izabella fajtáink vannak, amik ugyancsak régi, őshonos fajták. A termés teljes mértékben bio. Túlnyomórészt szőlőlét állítottunk elő belőlük (…) Nagyon sok vásárló emiatt érkezett hozzánk”

– nyilatkozta a portálnak a hölgy.

A repcemézük 2021-ben megkapta Az Év Kiváló Méze díj arany minősítését. Amellett azonban másfajta mézet is előállítanak, mint például akácot, napraforgót és vegyes virágot. Hetvennél több méhcsaládjuk van, amelyekről leginkább Gerda gondoskodik.

A minőségi termék jó piacot teremthet

„Az a lényeg, hogy minőséget állítsunk elő. Ezt a munkát csak úgy érdemes végezni. A megmérettetés eredménye még inkább megerősítette ezt a meggyőződésünket. Úgy gondolom, hogy bár fontos az elismerés, de még lényegesebb, hogy ne csak az érmek kedvéért, hanem a magunk és a vásárlók elégedettségéért állítsunk elő minőséget”

– mondta a hölgy.

Keszler Gerda arról is beszámolt, hogy mára az összes terméküknek jó a piaca. Megvásárolják tőlük egyebek között a marhát, a birkát, a juhokat, a libát és a tojást is.

A kezdet azonban nem volt egyszerű, ezért a hölgy akkor még megtartotta a munkahelyét is. Némi segítséggel viszont sikerült felülkerekedniük a problémákon. Manapság már nem csak a helyi piacra termelnek, hanem német, osztrák, olasz és török vásárlóik is vannak.

„Érdekes, hogy amikor 2020-ban bejött a covid-járvány, szinte mindegy volt, hogy milyen árut vihetnek, és az ár sem volt túl magas. Aztán tavaly feljebb mentek az árak, és most már válogat a piac. Ez azt jelenti, hogy a lehető legjobb terméket kell előállítanunk, legyen szó akár olasz, akár török partnerekről. Tehát az igények magasak”

– vélekedett Keszler Gerda.

Ne hagyd ki!