Magyar fajta is szerepel a felsorolásban
Fotó: Shutterstock

Ez az öt fajta adja a legkiválóbb sertéshúsokat

A világ legkiválóbb sertéshúsai egyszerre rendelkeznek egyedi ízvilággal, valamint márványozott, puha, lágy és selymes textúrával. Soroljuk a legjobb húsokat adó sertésfajtákat. A listán szerepel több ázsiai és európai fajta is, köztük egy magyar: a mangalica.


A világ egyik legjobb húsát adja a magyar mangalica

Számos konyha – köztük a magyar – alapvető alapanyaga a sertéshús. A sertések számos fajtáját nemesítették az évezredek alatt részben azért, hogy a legkiválóbb minőségű húsokat nyerhessék ki belőlük. Soroljuk, manapság mely sertésfajták adják a legjobb sertéshúst.

Mangalica: Magyar sertésfajta. Egész testét göndör szőrzet borítja. Élettartalmuk a legtöbb fajtánál akár háromszor hosszabb lehet. Ennyi idő alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnaréteget képesek növeszteni. A felhalmozott zsírjuk átszövi a húsukat, és különösen lágy, selymes textúrát, valamint egyedi ízt kölcsönöz annak.

Berkshire: Ritka, ősi angol fajta. Húsa szaftos, zsenge textúrájú, rózsaszínű és erősen márványozott. Ideális a hosszú idejű sütéshez magas hőmérsékleten.

Jeju-szigeti fekete sertés: Apró koreai sertésfajta. Szőre fekete, fülei hegyesek, húsát erős „sertésíz” és rengeteg zsír jellemzi.

Pata Negra: A fekete ibériai sertésfajta. Serrano néven is ismert. A húsa márványos ízvilága és állaga egyedülálló: íze gazdag, de legfőképpen diós, állaga szájban olvadó és puha. Megjelenése is különleges: szőrzete fekete, karcsúak a lábai, nagyok és lelógók a fülei. Az európai vaddisznó és a mangalica szabadon élő rokona. Jellemzően vad kakukkfűvel, rozmaringokkal, gombákkal és makkal táplálkozik. Ebből készül a világhírű jamón ibérico.

Kurobuta: A Kagosima kurobuta - azaz fekete sertés - talán a legismertebb Japán fajta. A brit Berkshire, illetve a házi fekete sertés hibridje. A gazdag ízvilága, valamint meglehetősen limitált mennyisége miatt a legkeresettebb prémium sertéshús Japánban – írja a Dining Guide.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent Európában a sertéshús-fogyasztás

Az utóbbi évtizedekben sokan egészségtelen élelmiszernek kiáltották ki a sertéshúst. Ennek ellenére továbbra is van igény a jó minőségű sertéshústermékekre Európában. Azonban a negatív kampányok hatására kisebb, mint korábban. Emiatt például 2012 és 2022 között hat százalékkal csökkent a sertésállomány a kontinensen.

Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint bár itthon is volt visszaesés, kevésbé jelentős, mint Európa nyugati felében. Emellett az utóbbi években sokat fejlődött a hazai szektor. Hatékonyságban előrelépett a sertéságazat, miután megvalósult a tenyésztéshez szükséges számos fejlesztés. 2023-at pedig összességében jövedelmező évnek mondhatja a magyar ágazat. Persze továbbra is vannak problémák.

Az étkezési szokások megváltozása és a sertéshús elleni negatív kampány miatt nem annyira népszerű a hazai lakosság körében, mint harminc-negyven éve. Ezzel a folyamattal meg kell küzdenünk. A sertéshús ára időközben emelkedett, ezért nem mindenki tudja megengedni magának, hogy hetente többször sertéshúst vásároljon, de figyelembe kell venni, hogy a fiatalabb korosztály kevesebb sertéshúst fogyaszt, mint az idősebb generáció. Németországban például az utóbbi öt évben tíz kilogrammal csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás. Ez egyértelműen a kormányzati politikának és a zöld szervezetek lejárató kampányának is betudható. Idehaza ennyire drasztikus sertéshúsfogyasztás csökkenésről nem kell beszélni, de tíz százalékos visszaesésre biztosan kell számítani

- idéztük Fitos Gábort a napokban.

Ne hagyd ki!