Sőt, többet értékesítünk belőle külföldön, mint idehaza
Fotó: Shutterstock

Világszerte keresett ez a prémium magyar húsfajta

A baromfihús után a sertéshús fogy a legnagyobb mennyiségben Magyarországon. A sertéstermékek között jellemzően prémium minőséget képviselnek a magyar mangalicakészítmények, amelyekre a külföldi kereslet a hazainál is jelentősebb.


Több sebből vérzett a hazai sertéságazat

Viszontagságos éveken van túl a hazai sertéságazat. Az afrikai sertéspestis okozta nemzetközi ágazati problémák után tavaly például a történelmi aszály is nehezítette a helyzetüket. Megcsappant a kukoricatermés, megugrott a takarmány árszintje, de egyéb költségeik is elszálltak. Mindez alacsony felvásárlási árakkal párosult. Azonban Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára szerint mára a termelői árak visszatértek a helyükre, így 2023 első két hetében átlagosan 814 Ft/kg volt a vágósertés hasított meleg súlyban.

A politikus megjegyezte, hogy tavaly a kormány több intézkedése támogatta az ágazatot, valamint az Agrármarketing Centrummal évek óta közösen népszerűsítik a sertéshúsfogyasztást, köztük a mangalicáét. 2017 óta ilyen célokra több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak.

Nagyon népszerűek a magyar mangalicatermékek külföldön

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint hazánkban mintegy 200 család foglalkozik mangalicatenyésztéssel. A teljes állomány nagyjából 10 ezer koca és 60 ezer hízó. A tenyésztők jellemzően jelentős beszállítói pozíciókban vannak, és magas hozzáadott értékű exporttermékeket készítenek.

Mangalicahúsból évente körülbelül 300 tonna fogy belföldön. Ennek egyharmada az éttermekbe szánt nemes húsrész, illetve az áruházi eladás. Körülbelül kétharmada pedig a családi gazdaságok közvetlen értékesítése. A mangalicatermékek forgalma exportfókuszú, és jelenleg 60-40 százalékos a megoszlása a kivitel javára. A készítmények legnagyobb felvevője Spanyolország, de jelentős piac Románia, Szingapúr, Hongkong és több nyugat-európai ország, például Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is.

Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete kéthetes kampányt tart február 6. és 21. között a mangalicahús-fogyasztás népszerűsítésére. Az akcióval a céljuk a belföldi fogyasztás növelése.

Lassan egy éve emelkednek a felvásárlási árak

Egyébként 2021-ben nőtt jelentősen a sertéstartók önköltsége a gabonaárak dinamikus emelkedése miatt. Ezzel párhuzamosan a sertés világpiacán túlkínálat alakult ki, miután a kínaiak elkezdték rendbe rakni a sertéspestis miatt nagyjából megfelezett sertésállományukat. Az Európai Unió kínai sertéshúsexportja egyik napról a másikra esett vissza, ami sertéstúlkínálatot eredményezett a kontinens piacán.

Az élősertés áremelkedése tavaly február környékén kezdődött. Néhány héten belül mintegy 60 százalékot ugrott az árszintje. A fogyasztói árakban ehhez társult az orosz-ukrán háború miatt kialakult újabb gabonaár-emelkedés, az energiaár-növekedés, valamint a bérnövekedés és a csomagolóanyagok árának megugrása. Mindezek az üzletekben is megdobta a sertéstermékek árszintjét.

Ne hagyd ki!