Minőségi váltás és mennyiségi csökkenés jellemezte a húsipari termékek fogyasztását az elmúlt időszakban. A változást a szakértők elsősorban a kedvezőtlen gazdasági környezettel magyarázzák, ami hatással volt a lakosság pénztárcájára.
Olcsóbb és kevesebb felvágottat vásárolunk
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének az elnöke elmondta, Nyugat-Európában és Magyarországon is sokan fordultak el a húskészítményektől az utóbbi időszakban. Azonban amíg nyugaton ennek a jelentős része a flexitáriánus és a vegetáriánus étrendet választók miatt történhetett, itthon a jövedelem- és árhelyzetből fakadt, és nem az életmódváltásból. A fogyasztók kénytelenek voltak jobban odafigyelni a pénztárcájukra.
Az elmúlt 1,5 évben általában azt lehetett megfigyelni, hogy a korábban drágább termékeket vásárlók egy része is áttért a valamivel olcsóbb élelmiszerekre, akár kategórián belül is. Szárazáruk esetében sokan fordultak az olcsóbb gyorsérlelt termékek felé, de olyan is volt, aki eddig kolbászt vett és most elkezdett inkább párizsit vásárolni. Azok közül pedig akik korábban is párizsit vásároltak, sokan a gyengébb minőségű, alacsonyabb hústartalmú, olcsóbb párizsi felé tendáltak. Tehát összességében elmondható, hogy minőségi váltás és mennyiségi csökkenés is volt
- nyilatkozta Éder Tamás az Agrárszektornak.
Sok húsféle ára csökkent, néhányé nőtt egy év alatt
Egyébként éves összevetésben 2024 elejére csökkent a csirke-, a pulyka- és a marhahús ára, olcsóbb lett a tojás, valamint a sertéshúsok egy része is - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet összefoglalójában.
Az intézet adatai szerint a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai 10 és 25 százalék közötti mértékben csökkentek, a vágócsirke több mint 20 százalékkal lett olcsóbb. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 2024 első 3 hetében 18 százalékkal, a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A pulykahús ára ennél is nagyobb mértékben, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest.
A baromfihús árának alakulása részben a takarmányköltségek változásával magyarázható, ezek ugyanis az AKI adatai szerint ugyancsak csökkentek 2023 végére az előző évi szinthez képest.
Az összefoglaló szerint a vágómarha ára szintén visszaesett, átlagosan majdnem 24 százalékkal. A sertés árának alakulása összetettebb, a vágósertés termelői ára ugyanis szinte ugyanannyi, mint egy éve, a sertéshús feldolgozói értékesítési ára viszont esetenként néhány százalékkal csökkent, de a többségük 1 és 18 százalék között drágult egy év alatt.
A nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára hasonló változást mutat, kisebb részük valamelyest olcsóbb lett, a többségük enyhén, 10 százalék alatti mértékben drágult. A hízósertéstáp árának emelkedése a 2023 végi adatok alapján megállt, csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható, mint egy évvel korábban - olvasható az összesítésben.