De a hús ára kárpótolhat a gyapjúbúl származó veszteségért
Fotó. Shutterstock

A húsuk kapós, a gyapjukra alig van kereslet

A húsvéti szezon felfelé hajtja a bárányok keresletét és a felvásárlási árát is. A magyar tenyésztőktől az állatok leginkább az olasz, valamint az osztrák, a német és a svájci piacra kerülnek. Viszont a kifejlett példányok nyírása többe kerül,, mint amennyit a gyapjújukért fizetnek.


Jó pénzt lehet keresni a juhokkal a húsvéti időszakban

Jelenleg nagyjából 830 ezer anyajuhot tartanak nyilván Magyarországon. Leginkább a húsvét előtti időszakban jelentős a nemzetközi kereslet a juhokra. Ekkor a felvásárlási árak is megfelelő szinten vannak.

Mivel az idén korán van húsvét, ezért Európa-szerte kevés a bárány a piacon. Ebből adódóan nagy a kereslet a jó minőségű, fiatal bárányok iránt. Az árak az elmúlt időszakban mérsékelten ugyan, de folyamatosan emelkedtek, a következő napokban pedig vélhetően még egy kicsit tovább nőnek. (…) Csak a kereskedőkön múlik, hogy melyik irányba kívánnak terjeszkedni, a kereslet ugyanis mindenhol jelentősnek mondható

- nyilatkozta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a VG-nek.

Hozzátette, az ünnep előtt a magyar bárányok 60-70 százaléka Olaszországba kerül, a többi főként az osztrák, a svájci és a német piacra, valamint a Közel-Keletre.

Viszont az itthoni kereslet nem jelentős a bárány- és birkahúsra. Igaz, húsvétkor kicsit megnő a forgalmuk, de ezzel együtt is csak 35-45 dekagrammra tehető az egy főre jutó éves fogyasztásuk. A kedvezőtlen hazai érték leginkább azzal magyarázható, hogy viszonylag magas a bárányhús ára.

Ágazati gondok

A szakember hozzátette, a bárány piacával jellemzően nincs gond, viszont a tavalyi, történelmi aszály miatt kevés a takarmány. Valamint egyelőre nem kedvez az időjárás sem annak, hogy kihajtsák az állatokat a legelőre. De más gond is akad.

A magánlegelőkön nincs probléma, de az állami területeken a nemzeti parkokban április második felétől lehet legeltetni. Ennél korábban csak külön engedéllyel hajthatják ki az állatokat a juhászok

- tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Elmondta, az is segítene a gazdák helyzetén, ha felmentést kapnának az igen elterjedt, tavaszi kaszálási tilalom alól. Félő, a nyáron széna helyett csak szalmát tudnak betakarítani, aminek kisebb a tápértéke.

Nem fogy a gyapjú

Egyébként ebben az időszakban szabadulnak meg a gazdák a birkák téli bundájától is. Azonban Paládi Vince, bárdudvarnoki gazdálkodó a Sonline-nak elmondta, a három évvel ezelőtt levágott gyapjú is zsákokban áll náluk.

Most ígéretet kaptam arra, hogy a merinó kilóját 100 forintért átveszik. Egy állatról 3 kiló jön le, 300 forintért adom el, a nyírás költsége, az ellátás 800 forintba kerül, így állatonként 500 forint veszteségünk van. (…) Az enyhe télen kint tudott lenni a nyáj, kevesebb takarmány is fogyott, amelynek igencsak elszaladt az ára. Nem beszélve az állategészségügyi készítményekről. Ám szerencsére nem csak a költségek, a bárány felvásárlási ára is emelkedett, például egy 30 kiló feletti súlyút kilónként 1500 forintért vesznek át

- nyilatkozta a gazda.

The Conversation

Ne hagyd ki!