Egyre népszerűbb ázsiában a krokodilhús.
Fotó: Shutterstock

Túl drága a sertéshús, krokodil kerül helyette az asztalokra

Kétszer annyiba kerül a sertéshús, mint a krokodilhús Thaiföldön, ezért egyre többen választják az utóbbit. Nem csak a thai háztartásokban terjed a krokodilfogyasztás: japán általános iskolák menzáját is meghódította.Egyre népszerűbb a krokodilhús

Átszámítva nagyjából kétezer forintba került egy kiló sertéshús Thaiföldön, amíg a krokodilhús körülbelül ennek az összegnek a feléért beszerezhető. A drága disznóhúsért egyértelműen az afrikai sertéspestis (ASP) tehető felelőssé. Az ASP azonban hozzájárult ahhoz, hogy igen elterjedt a lényegesen olcsóbb krokodilhús fogyasztása az országban – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

„A sertéshús árának emelkedése miatt Thaiföldön egyre többen fordulnak alternatívaként a krokodilok felé. A hüllőhús nemcsak olcsóbb és ízletesebb, hanem viszonylag zsírmentes és tele van fehérjével”

– nyilatkozta Wichai Rungtaweechai-t, a közép-thaiföldi Nakhon Pathom tartományban lévő krokodilfarm tulajdonosa.

A thai krokodilfarmok jellemzően exportra termeltek korábban. Az utóbbi időben azonban annyira megélénkült a hús iránt a thai kereslet, hogy mostanra leginkább a helyi piacot szolgálják ki a termékeikkel.

A krokodilokat egyébként három és fél éves korukban vágják le általában a farmon, amikor az élősúlyuk eléri a 30-40 kilogrammot. Ebből nagyjából 12 kilogramm húst nyerhető ki. Állítólag a farok felső része a legnépszerűbb és legfinomabb, amelynek az íze baromfihúsra emlékeztet – írja a portál.

„A test más részeiből származó hús is sokféleképpen felhasználható, például grillezett ételekben tésztával, vagy wokban elkészítve”

– beszélt a hús gasztronómiai felhasználásáról a farm tulajdonosa.

Japán iskolai menzákon is terjed a krokodilhús

Thaiföld mellett Japánban is terjed a krokodilhús fogyasztása. Oszaka város Toyonaka kerületében például 41 önkormányzati általános iskola konyhájában lett a menü része a hüllő. Az intézményekben egy akció részeként kínálnak krokodilpogácsákat és kroketteket az ott tanuló gyermekeknek. Ezekben az iskolákban azért vezették be a krokodilhúst, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését az menzák iránt. A számításuk bejöhetett, hiszen a hírek szerint a tanulók finomnak találták a hüllőből készült fogásokat.

„Azt gondolom, hogy a diákok általában azért hagyják ott az ételt, mert nem érdekli őket az iskolai ebéd. Szeretném, ha jobban érdekelné őket az alapanyag, és mindent egyenek meg”

- mondta Yoko Fujihara, a Kokumei Általános Iskola táplálkozási oktatója.

Japánban drágábbt a krokodilhús a sertésénél, viszont olcsóbb, mint a marhahús – írja portál.

Ne hagyd ki!