Egy buddhista szerzetes gongatja a arany gongját
Fotó: Unsplash

Ütős ára van egy szépen szóló, méretes gongnak

Egy autentikusan elkészített gong több millió forintot is megér. A különleges hangszer meghatározó szerepet tölt be a délkelet-ázsiai országok vallásában, de már a nyugati államokban is egész iparágak épültek a gongokra. Na de mitől lesz ilyen értékes egy gong?


Ősi mesterség

Több ázsiai országban így Thaiföldön isóriási hagyománya van a hangszernek, ahol családi vállalkozások tucatjai művelik az ősi gong-készítő mesterséget.

Az értékesebb, különleges eljárással készített darabok 10 millió forintot is megérnek, de ezek a gongok már nagyfokú szakértelmet igényelnek.

A gongkészítés folyamata azzal kezdődik, hogy a lapanyagokat egy kör formában kivágják. Az árazás tekintetében valójában ez a legfontosabb állomás, ugyanis a gongok értékét a hangszerek alapanyaga és mérete határozza meg.

Az olcsó gongok vasból, a kicsit drágábbak rozsdamentes acélból készülnek. A legmagasabb minőséget és értéket pedig sárgarézzel lehet elérni.

Amint ez megtörtént, a kör alapra egy szakember ráhegeszti a széleket. Ez után jöhet a gong egyedi formájának kialakítása a fém kézi, kalapáccsal történő megmunkálásával. Az alapformák „kikalapálása" után tökéletesre hangolják a hangszert. Ez a legnehezebb folyamat, amelynek fogásait hosszú éveken át tanulják a szakemberek. A mestereknek tudniuk kell, hogyan lehet hangossá tenni egy gongot, melyik ponttal lehet a rezonancián, és melyikkel a hang lágyságán finomítani, ugyancsak egy kalapáccsal. Ha kész, jöhet a zománcozás, majd a festés, ami szintén kézzel történik.

A drágább gongok jellemzően speciális megrendelésre készülnek, megemlékezésekre vagy turisztikai célokra. A nagyméretű, gyönyörű mintájú, minőségi alapanyagból készült gongok érnek meg 10 millió forintot, azaz cirka egymillió thai bát.

Fekete sz\u00edn\u0171 \u00f3ri\u00e1si gong arany mint\u00e1val

Fotó: commons.wikimedia.org

Nyugati modernizálás

A nyugati országokban is egyre kelendőbbek a gongok, néhány helyen a gyártással is próbálkoznak. A németországi Paiste vállalat például 1906 óta készít gongokat, kínálatában található egy két méter átmérőjű hangszer is, amelynek piaci ára 8,4 millió forintra tehető. A nyugati gyártók jellemzően tudományosabb megközelítéssel készítik a gongokat, például akusztikai vizsgálóberendezésekkel állítják be a hangszer frekvenciáját.

Arany sz\u00edn\u0171 \u00f3ri\u00e1si gong

Fotó: pixabay.com

The Conversation

Ne hagyd ki!