A juhok gyapjúja már kevésbé lehet jó üzlet, mint a húsuk
Fotó: Shutterstock

Tűzre vetik, trágyába keverik a gyapjút, annyira nincs ára

Más európai gazdákhoz hasonlóan a magyarországi juhtenyésztőknek is gondot jelentenek a felhamozódott gyapjúkészleteik, ugyanis alig fizetnek értük valamit a felvásárlók, ezért nem éri meg eladniuk. Óriási készletek veszhetnek kárba.


Olcsó a gyapjú, nem adják a termelők

Felpakolnia, elszállítania sem éri meg a gyapjút a gazdaságából a fülöpszállási Szabó Csabának a kirívóan alacsony, nagyjából 80 forintos felvásárlási árak mellett, ezért már két éve gyűlik a szőr a gazda raktáraiban – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Ugyan évente csak egyszer nyírnak a Bács-Kiskun megyei gazdaságban, azonban így is jelentős mennyiségű gyapjú halmozódott fel, amelynek a tárolása is költséges. Azonban nem lehet sokáig tárolni, mert besárgul és értékét veszti. Ezért manapság – ha nincs aki megvegye – vagy elégetik a saját költségükön, vagy belekeverik a trágyába.

Régebben a juhot eltartotta csak a gyapjúja, hiszen a szőréért annyit kaptak, amiből meg volt oldva az állat téli takarmányozása.

Mi vezetett idáig?

A Magyarországon is érzékelhető probléma jelen van egész Európában. A francia gazdák például a gyapjújuk 80 százalékát korábban Kínának adták el, az ázsiai ország pedig feldolgozta, majd az abból készült termékeket az USA-ban értékesítette. A két világhatalom között azonban kereskedelmi háború robbant ki, ezért szinte bezárult az amerikai piac, ezért az ázsiaiak sem vásárolnak gyapjút Európából. Az öreg kontinensen ráadásul már korábban megszűnt a gyapjúfeldolgozás. A birkákat azonban évente egyszer mindenképp meg kell nyírni, vagyis minden juhtartónál keletkezik gyapjú.

„A gyapjú értékesítése még a nyírás költségét sem téríti meg. A nyírásért anyajuhonként körülbelül 1,95 eurót kell fizetni, és csupán 1 és 1,5 kg közötti gyapjúval lehet számolni anyánként. Tavaly a kereskedő még felvásárolta a gyapjút. Negyven eurocentet adott kilónként”

- idézi a portál Valentine Guérint, francia juhtenyésztőt.

Feltűnés nélkül indult be ez a hazai ágazat

Decemberben írtunk róla, hogy fellendült a bárányok piaca idehaza, hiszen csaknem harmadával nőtt a levágott állatok mennyisége az előző év első 8 hónapjában.

Az élőbárány exportunk némi csökkenés után 8 ezer tonnát ért el a vizsgált időszakban. A kivitel java Olaszországba irányult az elmúlt években, mintegy 75 százalék. Ez a mennyiség tavaly azonban némileg csökkent. Nagyjából a duplájára nőtt viszont az exportunk Németországba.

Kisebb csökkenést követően a bárányimportunk mintegy 166 tonna volt az említett időszakban.

Ezekből az adatokból jól látszik, hogy mintegy 48-szorosa volt az első 8 havi élőbárány-exportunk az importunknak tavaly.

2021 januárja és októbere között emellett a könnyű bárány átlagára 19 százalékkal volt több, azaz 1267 Ft/kg, a nehéz bárányé pedig 23 százalékkal, 1188 Ft/kg-ra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva.

Ne hagyd ki!