Bárányok a legelőn
Fotó: Shutterstock

Feltűnés nélkül indult be ez a hazai ágazat, mutatjuk a számokat

Fellendült a bárányok piaca idehaza, hiszen csaknem harmadával nőtt a levágott állatok mennyisége az év első 8 hónapjában. Mindeközben 48-szor nagyobb exportot mutattunk fel az élő állatokból, mint amekkora importot bonyolítottunk ugyanekkor.


Jelentősen javult a báránypiac

Mintegy 32 százalékkal több juhot vágtak le a hazai vágóhidak 2021 januárjától szeptemberéig élősúlyban, mint tavaly ugyanebben az időszakban az Agrárközgazdasági Intézet beszámolója szerint. A jelentős növekedés mellett ugyanezen intervallumban azonban mintegy 6 százalékkal, 8 ezer tonnára csökkent az élőbárány exportunk a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Az élő állatok exportjának az értéke így is emelkedni tudott 17,5 százalékkal, megközelítőleg 10 milliárd forintra – áll a Agroinform.hu cikkében.

A bárányexportunk java Olaszországba irányult az elmúlt években, mintegy 75 százalék. Ez a mennyiség az idén 13 százalékkal csökkent. Nagyjából a duplájára nőtt azonban a kivitelünk Németországba.

Csökkenés tapasztalható a bárányimportunkban is, ugyanis 13 százalékkal, mintegy 166 tonnára esett vissza a behozatalunk az említett időszakban. A legtöbb bárány Romániából érkezett.

Ezekből az adatokból jól látszik, hogy mintegy 48-szorosa volt az első 8 havi élőbárány-exportunk az importunknak idén.

2021 januárja és októbere között emellett a könnyű bárány átlagára 19 százalékkal volt több, azaz 1267 Ft/kg, a nehéz bárányé pedig 23 százalékkal, 1188 Ft/kg-ra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva.

Nemzetközi báránypiac

Az Európai Unióban a könnyű bárány árában szezonalitás jelentkezik, azonban az év első negyvenhat hetében 8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A nehéz bárány ára 15 százalékkal emelkedett ugyanekkor – írja az Agroinform.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világ juhhús-termelése az idén jelentősen nem változik: 16,5 millió tonna körül várható, ami a tavalyi évvel nagyjából megegyező mennyiség. Ez egyébként a globális húspiac körülbelül 5 százalékát fedi le.

Ugyan a teljes évre vonatkozó adatokra még néhány hónapot várni kell, a juhhús legnagyobb termelői idén is Kína, India, Pakisztán, Ausztrália, Törökország és Új-Zéland lehetnek. A világ legnagyobb importőrei között is szerepelhet Kína, mellette azonban az USA és az Európai Unió foglalhatnak helyet.

Ne hagyd ki!