Tény, hogy nem olcsó ínyencség
Fotó: Shutterstock

Ízletes, egészséges, de csak évi 20 dekát eszünk belőle

Miután az elmúlt években visszaesett a nyúlhús fogyasztása Magyarországon, nehéz helyzetbe kerültek a hazai tenyésztők. Sokan visszafogták a tevékenységüket, számos telep fel is hagyott a tenyésztéssel.


Hullámvölgyben a magyar nyúlágazat

Visszaesett a nyúl kereslete a koronavírus-járvány idején Magyarországon, valamint az ukrajnai háború kitörése sem tett jót az üzletnek. A termelők helyzetét súlyosbította az energiaárak megugrása is, hiszen az ágazatban jellemző az energiaigényes zárt tartás. Hiába emelkedtek az átvételi árak, a nyulas gazdák önköltsége nagyobb arányban nőtt. Az Agrárszektor szerint mára eljutottak oda, hogy jellemzően veszteséges a termelés, ami megakaszthat néhány fejlesztést is.

Az ágazat helyzetét rontja, hogy 35-40 százalékkal emelkedtek a takarmányárak tavaly. Emellett megtriplázódott a vitaminok ára, valamint a munkabérek is emelkedtek. Mindezek miatt folyamatosan csökken a hazai nyúltermelés. Idén várhatóan nagyjából 20 százalékos lesz az ágazat visszaesése.

Jelentős ágazat

Jelenleg nagyjából 60-65 nyúltelepe van hazánknak. A teljes állomány körülbelül 100-105 ezer anyanyúl és azok szaporulata. Emellett két vágóhíd működik Magyarországon, amelyek szinte kizárólag hazai alapanyagból dolgoznak. 2021-ben nagyjából 4,3 millió nyulat vágtak le az említett üzemek, ami a teljes európai termelés 3,5 százaléka. Ezzel a mennyiséggel a kontinens negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa voltunk. Az itthon készített nyúltermékek java uniós exportra készült.

Egyébként az itthon elterjedt nyúlfajták megfelelnek a nemzetközi piaci igényeknek. 5-10 hetes koruk között naponta átlagosan 40-50 grammal gyarapodnak és a 10. hétre elérik a 2,6-2,8 kilós élősúlyt. A vágási kihozataluk pedig legalább 60 százalékos.

Egészséges csemege

A magyar nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, valamint alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma, ami megfelel az egészséges táplálkozás elvárásainak. A hazai termelés is igen jelentős, itthon azonban mégsem fogyasztjuk.

Korábban több kampány indult a nyúlhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében, ami eredményeképpen az évi 15-20 dkg/fő-s fogyasztásunkat sikerült megduplázni. Manapság azonban ismét visszaesett a hús hazai kereslete, és a 20 dkg-os szinthez közelít.

A szakértők a jelenség okát több mindennel magyarázzák, azonban kettőt tartanak közülük igazán meghatározónak. Az egyik a cukiságfaktor: sokkal jobban sajnáljuk az aranyos nyulakat elfogyasztani, mint például a baromfikat. A másik pedig a nyúltermékek meglehetősen magas kilónkénti ára lehet, mely nagyjából a következőképpen alakul manapság:

  • a Matusz-Vad Webáruházban a nyúlgerinc kilója 4200 forint,
  • a lapocka 2000,
  • a comb 3500,
  • a máj pedig 1600 forintba kerül.

Ne hagyd ki!