Több mint negyedével zsugorodott a szektor egy év alatt
Fotó: Shutterstock

Túl a mélyponton: Ismét nyereséges lehet a nyúltartás

Nyúltenyésztők sora számolta fel az állományát az elmúlt időszakban Európában, a keresletcsökkenés miatt. Azonban úgy tűnik, van okuk az optimizmusra azoknak a hazai tenyésztőknek, akik talpon maradtak.


Nehéz időszakon vannak túl a hazai nyúltenyésztők

Magyarország a kontinens legnagyobb vágónyúlexportőre. Azonban a világjárvány, az ukrajnai háború és a 2022-es aszály is rosszul érintette a hazai nyúltenyésztőnket.

A magyar termelők 16 százaléka fejezte be a nyúltartást az elmúlt egy évben, ami hat-nyolc nagyüzemi telepet érint, amelyek nem tudták finanszírozni ezt az átmeneti időszakot. Sokkal magasabb volt a takarmány beszerzése, az energiaárak elszálltak, s ezeket a piac felvevőképessége nem követte, vagyis a felvásárlási árakban ezeket nem lehetett érvényesíteni. A külföldi hátterű tenyésztők is ugyanezekkel az állapotokkal szembesültek, sőt nekik még rosszabb volt a helyzetük, mert a külföldi termelés 25-30 százalékkal csökkent. Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban ezek a termelők szintén befejezték a munkát

- idéz Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének friss, rádiós nyilatkozatából a Növényvédőszer.

Hozzátették, jelenleg jó a kereslet a nyúlhúsra, azonban meglehetősen küzdelmes folyamat az árszínvonalának a megtartása. A fogyasztók az utóbbi időben inkább az olcsóbb hústermékeket keresik, ami nem mondható el a nyúlra.

A teljes magyarországi nyúlállomány körülbelül 100 ezer anyanyúl és azok szaporulata. Emellett két vágóhíd működik az országban, amelyek szinte kizárólag hazai alapanyagból dolgoznak. Idén körülbelül 3,5 millió nyulat vághatnak le az említett üzemek.

Az itthon elterjedt nyúlfajták megfelelnek a nemzetközi piaci igényeknek. 5-10 hetes koruk között naponta átlagosan 40-50 grammal gyarapodnak és a 10. hétre elérik a 2,6-2,8 kilós élősúlyt. A vágási kihozataluk pedig legalább 60 százalékos.

Egészséges csemege

A magyar nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, valamint alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma, ami megfelel az egészséges táplálkozás elvárásainak. A hazai termelés is igen jelentős, azonban itthon mégsem fogyasztjuk.

Korábban több kampány indult a nyúlhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében, ami eredményeképpen az évi 15-20 dkg/fő-s fogyasztásunkat sikerült megduplázni. Viszont manapság ismét visszaesett a hazai kereslet, így a 20 dkg-os szinthez közelít.

A szakértők a jelenség okát több mindennel magyarázzák, azonban kettőt tartanak közülük igazán meghatározónak. Az egyik a cukiságfaktor: sokkal jobban sajnáljuk az aranyos nyulakat elfogyasztani, mint például a baromfikat. A másik pedig a nyúltermékek meglehetősen magas kilónkénti ára.

Ne hagyd ki!