A pályázatokban bízik a hazai nyúlágazat
Fotó: Shutterstock

Ha nullszaldós a nyúlhústermelés, az most a jobbik eset

Nem sok okuk van az örömre a nyúltartó gazdáknak. Más ágazatokhoz hasonlóan ennek a szektornak is megugrottak a költségei, így jobb esetben is csak nullszaldós a nyúlhústermelés. Nagy szüksége lenne az ágazatnak a pályázati forrásokra.


A pályázatokban bízik a hazai nyúlágazat

Mi sem vagyunk sokkal jobb helyzetben, mint a baromfi-, vagy éppen a sertéstartók, a magas takarmányárak és a megnövekedett energiaárak bennünket is sújtanak. A Covid után legalább azt sikerült elérnünk, hogy értékesítési gondjaink nincsenek már, de az előbbiek újabb hidegzuhanyként értek minket

- nyilatkozta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke az Agroinformnak.

Hozzátette, némi csökkenés figyelhető meg a takarmányárakban manapság, azonban ők májusig-júniusig a korábban lekötött, magasabb árakkal dolgoznak.

Az energiaárak vonatkozásában sajnos nem látunk változást, ezért mindenképpen várjuk azt a lehetőséget, amit a minisztérium is beharangozott: azaz, hogy az állattartók részére is lesznek olyan pályázati, fejlesztési lehetőségek, melyek révén a megújuló energiák hasznosításával csökkenteni tudják ezen költségeiket. Ennek okán várjuk a 2022-ben beadott, az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázatok eredményeit is

- mondta az elnök.

Megjegyezte, jelenleg a termelés – az alkalmazott technológia korszerűségi szintjétől függően – a nullszaldó és a veszteség között egyensúlyoz. A problémák miatt az előző negyedévben 15-20 százalékkal csökkent a szektor húskibocsátása. Igaz, mindeközben a felvásárlási ár 15-20 százalékkal nőtt élősúlyban. A vágóhidak beszállítva 780-850 forintot adnak az élő nyúl kilójáért. Ez az érték nem sokat nőtt az elmúlt 10 évben. Az pedig nem valószínű, hogy a fogyasztók elfogadnának további árnövekedést, ami a kereslet mérséklődéséhez vezethetne.

Jelentős ágazat

Jelenleg nagyjából 60-65 nyúltelepe van hazánknak. A teljes állomány körülbelül 100-105 ezer anyanyúl és azok szaporulata. Emellett két vágóhíd működik Magyarországon, amelyek szinte kizárólag hazai alapanyagból dolgoznak. 2021-ben nagyjából 4,3 millió nyulat vágtak le az említett üzemek, ami a teljes európai termelés 3,5 százaléka. Ezzel a mennyiséggel a kontinens negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa voltunk. Az itthon készített nyúltermékek java uniós exportra készült.

Egyébként az itthon elterjedt nyúlfajták megfelelnek a nemzetközi piaci igényeknek. 5-10 hetes koruk között naponta átlagosan 40-50 grammal gyarapodnak és a 10. hétre elérik a 2,6-2,8 kilós élősúlyt. A vágási kihozataluk pedig legalább 60 százalékos.

Egészséges csemege

A magyar nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, valamint alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma, ami megfelel az egészséges táplálkozás elvárásainak. A hazai termelés is igen jelentős, azonban itthon mégsem fogyasztjuk.

Korábban több kampány indult a nyúlhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében, ami eredményeképpen az évi 15-20 dkg/fő-s fogyasztásunkat sikerült megduplázni. Viszont manapság ismét visszaesett a hazai kereslet, így a 20 dkg-os szinthez közelít.

A szakértők a jelenség okát több mindennel magyarázzák, azonban kettőt tartanak közülük igazán meghatározónak. Az egyik a cukiságfaktor: sokkal jobban sajnáljuk az aranyos nyulakat elfogyasztani, mint például a baromfikat. A másik pedig a nyúltermékek meglehetősen magas kilónkénti ára.


Ne hagyd ki!