wagyu.

100 ezer forint a luxushús kilója, de van, aki megveszi

100 ezer forint egy kiló húsért? Igen, egy első osztályú wagyuért sok esetben ennyi pénzt kell fizetni. De mégis mi ennek az oka?


Az eredetileg igavonóként használt wagyu marhákat sokáig teljesen átlagos jószágokként kezelték, mert óriási segítséget nyújtottak a rizsföldeken dolgozóknak.

A vágások során azonban a gazdák rájöttek, hogy a marha hússzerkezete semelyik másik állatéra nem hasonlít, a zsírszövetek és az izomrostok eloszlása pedig különlegesen puha és márványozott állagot kölcsönöz az ételnek.

Ez eddig érthető, de még mindig rejtély, hogy egyes wagyuk miért 100 ezer forint/kiló árban mozognak piacon. Az előbbi kérdésre Katona Nándor Szilveszter, a Hortobágy faluvéghalmi Kft. ügyvezetője válaszolt az Agrárszektornak.

Nagyon egészséges a wagyu marhahús, és van egy olyan sajátos tulajdonsága, hogy amellett, hogy szépen márványozott, a zsír telítetten, a hús szövetei közé ágyazottan, szépen rétegződve helyezkedik el, nem pedig a hús mellett. A telítetlen zsír nem annyira egészséges. A wagyuhoz nem is kell külön zsírt vagy olajat tenni, amikor az ember elkészíti. Emellett egyedi, különleges íze van, valamint a genetika és a kialakult piac is hozzájárul az árhoz. Ráadásul a vágási súlyt hozzávetőleg 36 hónap alatt éri el, szemben a többi fajtától, amelyeknek ugyan ehhez mindössze 16-20 hónapra van szükségük

– fejtette ki az ügyvezető.

A wagyutartás további nehézségeket rejt magában, mert ezek az állatok szinte kizárólag csak télen ellenek, illetve a takarmányozásuk is nehéz, illetve költséges feladat.

Katona továbbá hozzátette, a wagyu elkészítése – a látszat ellenére – nagyon bonyolult feladat, hiszen nem mindegy, milyen minőségű a hús, illetve milyen a szerkezete, a vastagsága, az átmérője, és a hőmérséklete.

Ez nem csak annyiból áll, hogy le van írva egy papíron, mennyi ideig kell sütni és milyen hőfokon. Ehhez tapasztalat is kell, és nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Még az éttermekben sem készül mindig tökéletesen

– mondta Katona.

Ne hagyd ki!