nyers, hús, pult, bolt
Fotó: Unsplash

Szakértő: Ne váljon a hús a gazdagok ételévé

A magyar hús- és különösen annak sertésipari ágazátának helyzetéről beszélt Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A szakember kiemelte, a húsipar belföldi értékesítése ugyan kismértékben nőtt tavaly, de a második félévben megfordult a trend. Továbbá az ársapka jócskán növelte a sertéshús, különösen a sertéscomb piacán az import mértékét, úgy, hogy közben az export is nőtt. Ez az egész kialakult helyzet bajba sodorhatja a magyar húsipart, ha nem lesznek változások.


Az ársapka alá tartozó sertéscomb 46%-kal, a sertéshús behozatal 13%-kal ugrott meg tavaly. Ezzel szembeállítva a hazai állomány és vágásszám is csökkent 2022-ben az előző évhez képest – ez utóbbi 4,5 millió sertést és 6,9%-os visszaesést jelent. Ez a tendencia egyébként megegyezik az Unióban tapasztaltakkal.

Ez is érdekelhet: Meddig drágul az élemiszer? A szakértő elárulta

Azonban ami valójában a legaggasztóbb, az az, amit a vásárlók testközelből érzékelhetnek. Az év végére a sertéshúsok és húskészítmények árai az általános élelmiszer-infláció szintjéhez közeledtek, úgy, hogy a nagyobb mértékű drágulás csak a második félévben jött el. Az elnök szerint:

„Az árnövekedés mértéke ugyanakkor lényegesen elmarad a meghatározó önköltségtényezők növekedésének mértékétől. Jelenleg az ágazat gazdálkodását érintő problémák halmaza talán csak a rendszerváltás időszakához hasonlítható."
sert\u00e9s, ker\u00edt\u00e9s, \u00e1llat, teny\u00e9szt\u00e9s

Fotó: Unsplash

Egyetlen szó, amivel lényegre törően ki lehetne fejezni az ágazat aktuális helyzetét: bizonytalanság. Az elnök szerint komoly problémát jelent a gyártáshoz szükséges eszközök, alap- és kiegészítő anyagok, alkatrészek, továbbá az energiahordozók árának drasztikus emelkedése. A folyamatos és jelentős drágulás, valamint a munkaerőhiány egyszerre nehezíti meg az ágazati folyamatokat.

A vásárlók elvárása legfőképpen az a hústermékekkel szemben manapság is, hogy legyen elérhető áron, legyen friss és egészséges azzal együtt, hogy minél hosszabb ideig tárolható is legyen az áru. Továbbá tájékozódni lehessen az állatbarát elkészítés folyamatáról és a minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó összetevőkről.

Ez is érdekelhet: Világszerte keresett ez a prémium magyar húsfajta


A húsipari ágazatnak és az állami intézményeknek egyaránt fontos feladatai lesznek:

  • átláthatóság;
  • tájékoztatás;
  • technológiai fejlesztések;
  • versenyképes;
  • de egyben egészséges termékek előállítása.

Kiemelt célként beszélt Éder Tamás arról, hogy

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hús ne váljék ismét csak a kiváltságosok és gazdagok eledelévé.

Az ipar védelme és fennmaradása érdekében ezen túl pedig hangsúlyozta:

„Bármennyire is fájdalmas, a fogyasztó felé a termékek valódi önköltségét meg kell jeleníteni. Csak így van esély arra, hogy 2, 3, 5 év múlva is legyen magyar húsipar, megfelelő mennyiségben és minőségben legyenek hazai húsok és húskészítmények az üzletek polcain.”

Forrás: Agrárszektor

Ne hagyd ki!