Kilábalni látszik a magyar sertéságazat a válságából?
Fotó: Shutterstock

Mit várhatunk idén a sertéshús árától? A szakértő válaszol

Jelentősen emelkedett az élősertés kilónkénti felvásárlási ára az elmúlt hónapokban, azonban úgy tűnik, a hazai sertéságazat ennek ellenére sem mászott ki teljesen a válságából. Elmondta a szakértő, hogyan alakulhat a sertés ára idén.


Drágult a sertés

Az elmúlt néhány hónapban 450 forintról 730 forintra (280 forintos emelkedés) változott az élősertés átlagos kilónkénti felvásárlási ára. Emiatt a sertéstartók végre elmondhatták, hogy nem termeltek veszteségesen, hiszen az árbevétel fedezte a költségeiket – jegyzi meg a növényvédőszer.hu.

Ami előnyös volt a gazdáknak, kevésbé kedvezett a fogyasztóknak, hiszen a felvásárlási árszint megugrása visszaköszönt a kiskereskedelmi árakban. Azonban a teljes drágulás eddig nem érvényesült a boltok polcain.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, hogy az elmúlt hetekben is emelkedett a sertéstenyésztők önköltsége, és valószínűsíthető, hogy ezzel sincs vége a költségnövekedésnek. Ez azt is jelenti, hogy ebben a negyedévben tovább növekedhetnek a felvásárlási árak is.

A húsipar számára az élősertés az egyik legfontosabb alapanyag, amellyel meghatározható az ágazat gazdaságossága, ezért a 80 százalékos alapanyagár növekedés nagyon erősnek mondható ütés volt. Ráadásul az energiahordozók árának emelkedése azt eredményezte, hogy vannak olyan kisebb, vagy közepes méretű cégek, amelyek tízszeres gáz- és energia költségekkel dolgoznak az egy évvel ezelőttihez képest. A nagyobb cégeknél – amelyek alkupozícióval is rendelkeznek – is szintén igaz a tízszeres növekedés. Ehhez képest az értékesítési árak valóban növekedtek, de lényegesen alacsonyabb mértékben. Az elmúlt év során a hús- és húskészítmények negyven százalékkal növekedtek, ami a fogyasztók számára drasztikus, de ha odatesszük az önköltséget, akkor ez nem igazán épült be még a fogyasztói árakba, ezért a következő időszakban a sertéshús árak növekednek

- fogalmazott Éder Tamás.

Mindeközben a baromfi- és a sertéshúsfogyasztás kezd kiegyenlítődni az utóbbi javára. A kilencvenes évektől jódarabig csökkent a sertés szerepe a magyar konyhákban, de az elmúlt években növekedés tapasztalható a keresletében, ezért felzárkózott a fogyasztása a baromfihús mellé. A változást egyebek mellett a sertéskészítményeket népszerűsítő kampányokkal és a szárnyas dinamikus drágulásával magyarázzák a szakemberek.

Lassan egy éve emelkednek a felvásárlási árak

2021-ben nőtt jelentősen a sertéstartók önköltsége a gabonaárak dinamikus emelkedése miatt. Ezzel párhuzamosan a sertés világpiacán túlkínálat alakult ki, miután a kínaiak elkezdték rendbe rakni a sertéspestis miatt nagyjából megfelezett sertésállományukat. Az Európai Unió kínai sertéshúsexportja egyik napról a másikra esett vissza, ami sertéstúlkínálatot eredményezett a kontinens piacán.

Az élősertés áremelkedése tavaly február környékén kezdődött. Néhány héten belül mintegy 60 százalékot ugrott az árszintje. A fogyasztói árakban ehhez társult az orosz-ukrán háború miatt kialakult újabb gabonaár-emelkedés, az energiaár-növekedés, valamint a bérnövekedés és a csomagolóanyagok árának megugrása. Mindezek az üzletekben is megdobta a sertéstermékek árszintjét.

Ne hagyd ki!