Fellélegezhetnek a sertéstenyésztők?
Fotó: Unsplash

Fellélegezhetnek a sertéstenyésztők?

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 526 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 áprilisában, ami 17 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az adat csalóka, mert tavaly extrém magasan voltak az árak, az előző hónaphoz képest pedig nőtt is a termelői ár. Szükség is van rá, ilyen magas takarmányárak mellett.


Nagyot nőtt az export, minimálisan az import

A KSH adatai szerint Magyarország élősertéskivitele 11 százalékkal 7,2 ezer tonnára nőtt 2021 január–márciusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Romániába 5 százalékkal több, míg Ausztriába 24 százalékkal kevesebb sertés került. Hollandiába 1,2 millió tonna élő sertést szállítottak, ami több mint készerese a tavalyi év azonos időszakában exportált volumennek.

Az élősertésbehozatal 2 százalékkal 18,1 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Horvátország és Németország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal (40 ezer tonnára) emelkedett, míg értéke 8,7 százalékkal csökkent 2021 első három hónapjában a 2020. január–márciusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállították, Romániába 17 százalékkal, Horvátországba 16 százalékkal, Olaszországba pedig 28 százalékkal csökkent a kivitel. A sertéshúsimport volumene 16 százalékkal kevesebb, 37,6 ezer tonna volt, értéke 35 százalékkal csökkent. A sertéshús 60 százaléka Németországból, Lengyelországból és Ausztriából származott.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 áprilisában 2020 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 8,9, a sertéscombé 9,2 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Ne hagyd ki!