Sokmilliárdos tartozást halmozott fel a cégcsoport
Fotó: Shutterstock

Csúnya véget ért a hajdúsági sikersztori

Három éve adták át Magyarország egyik legmodernebb húsüzemét Sárrétudvarin, most azonban a tulajdonos vállalatcsoport három cége is csődöt jelentett.


Családi vállalkozás, de nem kicsi

A Kurucz-csoport családi vállalkozás. 3500 hektáron gazdálkodnak, 8 sertéstelepükön összesen 8 ezer kocát, 140 ezer hízót tartanak és évente mintegy 6 millió adag élelmiszerterméket gyártanak. A cégcsoport takarmányt termel, maguk tenyésztik, vágják és dolgozzák fel az állataikat, valamint az értékesítést is önmaguk végzik. Napjaink egyik legkorszerűbb magyarországi húsfeldolgozóját, a sárrétudvarii húsüzemüket maga Nagy István agrárminiszter adta át 2019 novemberében. A beruházás nagyjából 3 milliárd forintba került – írja a csoportról a 24.hu.

A napokban azonban a hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége is egyszerre jelentett csődöt, mégpedig a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Sikersztoriból fizetésképtelenség

A portál iparági pletykákra hivatkozva arról ír, hogy túl gyors lehetett a cégcsoport fejlődése, és nem jöttek be a számításaik sem: felduzzadtak a tartozásaik, komoly bankhitelt görgettek maguk előtt.

A fő cég, a Kurucz Agro könyvvizsgálója néhány hónapja hívta fel rá a figyelmet, hogy „a vezetésnek sürgős intézkedéseket kell hozni a pénzügyi válság elkerülésére”. A vállalat ugyanis 6,7 milliárd forint árbevétel mellett 653 millió forint veszteséget mutatott fel tavaly. Az összes tartozásuk 2021 végén megközelítette a 4,9 milliárd forintot, melynek a nagyobb része, 3,5 milliárd forint rövid lejáratú, éven belül fizetendő tartozás volt. Emellett a Kurucz Farm mérlege sem mutatott jobban, hiszen 5,1 milliárd forint bevétel és 498 millió forint veszteség szerepelt benne, a tartozásaik pedig meghaladták a 4 milliárd forintot. A kereskedő vállalatuk, a Pig-Trade pedig 2,8 milliárdos forgalmat mutatott ki tavaly, 105 millió forint veszteség és 1,6 milliárd tartozás mellett.

Ez okozhatta a vesztüket

A csoport három Kurucz testvér nevéhez köthető. Ifjabb Kurucz Ferenc szerint a csődhelyzetük több okra vezethető vissza. Egyik oldalról megnehezítették a termelésüket az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a koronavírus-járvány, az ellátási láncok szakadozása és a drasztikus áremelkedések. Továbbá közrejátszottak a csődben a sertésárak zuhanása, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk.

Az energia drámai drágulása mellett a takarmányárak két év alatt megháromszorozódtak, a tetejébe a csoport takarmánytermelő területeit aszály sújtotta. Mindezek és a sertéságazat negatív banki megítélése súlyos likviditási hiányhoz vezettek

– idézi Kurucz Ferencet a portál.

A cég közleménye szerint szeptember végén kezdődhetnek a tárgyalások a cég hitelezőivel, akiknek most 30 napjuk van, hogy bejelentkezzenek az eljárásba.

A vállalkozás a csődeljárás alatt is működni szeretne, valamint egyezséget akar kötni a hitelezőivel. A Kurucz Farm mérlegbeszámolója szerint a működéshez többletforrást próbálnak bevonni banki hitellel vagy tőkebefektetéssel.

Ne hagyd ki!