A világ egyik legdrágább sonkáját állítanák elő hazánkban
Mercat Barcelona Gastrobar KL
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Spanyol ínyencséget másolnánk idehaza

Kutatást és fejlesztést követően a világ egyik legkülönlegesebb és legdrágább sertéssonkájához, a spanyol ibericóhoz hasonló terméket állítanának elő magyar cégek. Arra azonban még várni kell, hogy az első ilyen jellegű érlelt sonkáik megjelenjenek az üzletekben.


Spanyol mintára állítanának elő sertéssonkát a magyar cégek

A tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt. mintegy 309 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól egy a debreceni Permex-Vet Kft-vel közös fejlesztésükre. A kutatásuk célja egy olyan takarmány létrehozása, amelynek segítségével lehetőségük lenne a világ egyik legdrágább és legkülönlegesebb, z hosszan érlelt spanyol iberico sertéssonkához hasonló terméket előállítani. Azokat a spanyol sertéseket, amelyekből a sonka-különlegesség készül, hagyományosan makkal etetik – közölte a cég.

A program 2025 március végéig tarthat, a projekthez helyi sertéseket használnak fel. A megfelelő takarmány kifejlesztéséért, így például a laboratóriumi vizsgálatokért a debreceni cég a felelős, a tiszafürediek pedig a feldolgozási technológiát adják.

Három-hét év az érlelés

Évente 160 ezer tonna érlelt és sózott sonkát fogyasztanak a spanyolok, valamint a sonkaexportjuk is folyamatosan növekszik – írta korábban a BBC.

A sertéssonka-különlegességeik között a jamón ibérico, azaz az ibériai sertésből készült verzió a leggyakoribb. A legnagyobb ínyencség azonban a jamón ibérico de bellota, amely kizárólag makkal táplált sertésekből készül. Abból egy teljesen füstölt, érlelt, egész combsonka ára meghaladhatja a 4000 eurót (mai középárfolyamon a 1,6 millió forintot), ami Guinness világrekord. A jamónt hagyományosan három évig érlelik, de előfordul belőle hét évig érlelet verzió is.

Az ilyen sonka szeletelése is már-már művészet: intenzív íze miatt nagyon vékony szeleteket szelnek le belőle kézzel, és szobahőmérsékleten tálalják.

Sertéssonka mangalicából

Ha a sertéssonkáknál tartunk, mindenképpen érdemes kitérni hazai büszkeségünkre a mangalica sertésre, melynek sonkáját évekkel ezelőtt is nagy mennyiségben szállították Magyarországról Spanyolországba, ahol sok esetben a hagyományos jamón ibérico-hoz hasonlóan dolgozták fel.

Hazánk talán leghíresebb mangalica-tenyésztőjéről mi is írtunk. Fekete Zsóka Hajdúböszörményben működteti mangalicatelepét. 2012-ben indította a szürkemangalica-tenyészetét mintegy 20 kocával. Azóta jelentősen gyarapította sertései számát: mára 80 anyakocával rendelkezik és körülbelül 600 egyedet számlál a teljes állománya.

A cége több mint húszféle terméket készít, főleg szalonnát és kolbászt. A nyári időszakban emellett grillárukat, húspogácsákat is kínál, valamint külföldön is egyre nagyobb mennyiségben értékesít.

Ne hagyd ki!