Egyre kevésbé gazdaságok kistermelőként mangalicával foglalkozni
Fotó: Shutterstock

Nagy gondban a kisebb mangalicatartók

Nagyon nehéz helyzetbe hozza a kistermelőket, hogy megugrottak a költségek. Emiatt sok kisebb gazdaságban adhatják fel a mangalicatartást, ami különösen aggasztó a szektor jövője szempontjából.


Kicsiben a mangalicatartás is egyre kevésbé éri meg

Tóth Péter, az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsának (ŐHGT) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke a Magyar Állattenyésztők Lapjának adott interjújában egyebek mellett rámutatott, a világjárvány időszaka, az ukrajnai háború és a 2023 tavaszától tartó piaci visszaesés is nagyon nehéz helyzetbe hozta a mangalicatartókat. Jelenleg nehezen beszerezhető és drága a takarmány, elszálltak az energiaárak, drágult számos szolgáltatás, valamint drasztikusan emelkedtek a munkabérek.

Hozzátette, egyre magasabbra került az a léc, ami alatt nem gazdaságos mangalicát tartani. Sőt, a kistermelők helyzetét az is megnehezítheti, hogy gyakran nem érkeznek időben a támogatások. Emiatt számos családi gazdaság és autentikus háztáji termelő adja fel a termelést, miközben a nagy termelőcégek még nagyobbak lesznek.

Emellett a szakértő több tenyésztővel egyetértésben úgy látja, ideje lenne emelni a tíz éve meghatározott keretösszegeket. Amíg ez nem következik be, addig különösen fontos a törzskönyvezési rész kifizetése – írja az Agroinform.

Olcsóbb és kevesebb felvágottat vásárolunk

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke korábban elmondta, Nyugat-Európában és Magyarországon is sokan fordultak el a húskészítményektől az utóbbi időszakban. Azonban amíg nyugaton ennek a jelentős része a flexitáriánus és a vegetáriánus étrendet választók miatt történhetett, itthon a jövedelem- és árhelyzetből fakadt, és nem az életmódváltásból. A fogyasztók kénytelenek voltak jobban odafigyelni a pénztárcájukra.

Az elmúlt 1,5 évben általában azt lehetett megfigyelni, hogy a korábban drágább termékeket vásárlók egy része is áttért a valamivel olcsóbb élelmiszerekre, akár kategórián belül is. Szárazáruk esetében sokan fordultak az olcsóbb gyorsérlelt termékek felé, de olyan is volt, aki eddig kolbászt vett és most elkezdett inkább párizsit vásárolni. Azok közül pedig akik korábban is párizsit vásároltak, sokan a gyengébb minőségű, alacsonyabb hústartalmú, olcsóbb párizsi felé tendáltak. Tehát összességében elmondható, hogy minőségi váltás és mennyiségi csökkenés is volt

- idéztük Éder Tamást a napokban.

Ne hagyd ki!