A Kométa olasz tulajdonosa felforgatná a magyar mezőgazdaságit és élelmiszeripart
Fotó:123RF

Egy olasz húsos fenekestül felforgatná a magyar élemiszeripart

Alapjaiban változtatná meg a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart a Kometa olasz vezetője. Radikális elképzeléseiről a hétvégén egy agrárkonferencián beszélt Giacomo Pedranzini, aki az magyar élelmiszeripar egyik meghatározó szereplője immár 25 éve.Radikális elképzelések az élelmiszeriparban

Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián tartott beszédet a napokban. Véleményével erősen kritizálta a jelenlegi, magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Meglátása szerint két termelési modell létezik napjainkban Magyarországon: az egyik a modern túliparosított mezőgazdaság, a másik pedig az ökogazdálkodás. A szakember szerint azonban egyik sem fenntartható – írja cikkében az Agrárszektor.hu

A modern ipar problémája, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek a mennyiségre alacsony átvételi/eladási árak mellett. Ebből az következett, hogy manapság a gazdák már alig tudják túlélni az iparág kihívásait – különösen úgy, hogy biztosítaniuk kell az állatjóléti feltételeket is. A feldolgozók emellett a termékek minőségét kockáztatják, ezáltal a fogyasztók egészségével is játszanak. Az ökogazdálkodásokkal viszont pontosan ellentétes problémát lát a szakember: a megtermelt mennyiség limitált és a termékek túl drágák, ezért az csak kevesek számára elérhetők.

Giacomo Pedranzini szerint az egészséges élelmiszerek nem lehetnek túl olcsóak és túl drágák sem. Az ő fejében ezért született meg „HonestFood” koncepciója. Eszerint háttérbe kell szorítani a volumengyártást, a helyét pedig finom és egészséges élelmiszereknek kell átvenniük elérhető áron. 8-10 százalékos élelemdrágulást látna indokoltnak ehhez, valamint az ellátási lánc összes szereplőjét hasonló mértékű profittal illetné. Kitért arra is, hogy ezzel a koncepcióval megvalósítható lenne az állatok jóléte, valamint körforgásos gazdálkodás kialakítása is.

Az olasz szakember arról is beszélt, hogy 25 éve dolgozik a húsiparban Magyarországon. Úgy látta, hogy 2000 és 2015 között a versenytársainak a jelentős része csődbe ment. 2012-ben ő is nehéz helyzetbe került a Kométával. Akkor gondolta át az ágazat problémáit, és akkor született meg a fejében a „HonestFood” elképzelése, amely megvalósulásához jelentős fejlesztésekre van szükség a teljes szektorban.

Világszintű problémák

A mezőgazdaság hazai és nemzetközi válságával a Haszon.hu többször is foglalkozott. Ebben a cikkünkben például arra kerestük a választ, hogy milyen okokra vezethető vissza az élelmiszeripar jelentős áremelkedése és meddig tarthat még ez a folyamat.

Írtunk róla, hogy a termékek drágulása igen megterhelő a fogyasztók számára, de nehéz helyzetbe hozza a termelőket is. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyes szereplőinek pedig a végét jelentheti az agrárium mostani válsága. Azonban még jó ideig eltarthat a gyors ütemű drágulás.

„Szerintem semmi jele nincs annak, hogy a következő hónapokban, vagy egy évben árcsökkenés következzen be, akár a nagykereskedés, akár a fogyasztói árak esetében. Egyetlen egy olyan tényező lehet, ami nagyon haloványan ott lebeghet és reményt adhat: az az, hogy ilyen magas árak historikusan nem nagyon voltak még”

– mondta Braunmüller Lajos, a Portfolio szakértő szerkesztője a napokban zajló Portfólió 2021 Agárkonferencia apropóján készült podcast-beszélgetésen.

Szóba került az is, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi élelmiszeripar és mezőgazdaság azon szereplői lehetnek csak képesek komolyabb veszteségek nélkül átvészelni a mostani időszakot, akik eddig is komoly figyelmet és pénzt fordítottak a fejlesztésekre – ahogyan azt a Kometa-vezér is említette.

Ne hagyd ki!