Külföldi vendéhmunkások dolgoznak egy német gyárban, egy szőke nő és egy nagydarab férfi, mindketten munkaruhában vannak
Fotó: Shutterstock

400 000 vendégmunkást várnak a németek, a minimálbért is emelik

Németország új koalíciós kormánya évente minimum 400 ezer szakképzett külföldi munkavállalót szeretne becsábítani az országba, hogy javítsa a demográfiai egyensúlyt és enyhítse a munkaerőhiányt a kulcsfontosságú ágazatokban-írja a Reuters.Változatos ösztönzők

A szakképzett munkaerő hiánya napjainkban nagyon súlyos problémát jelent, amely drámaian lelassítja gazdaságunk növekedését. Csak modern bevándorlási politikával tudjuk kezelni az elöregedő munkaerő okozta nehézségeket... A lehető leggyorsabban el kell érnünk a 400 ezres határt a külföldről évente érkező szakképzett munkaerőben

-mondta Christian Duerr, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti vezetője a WirtschaftsWoche üzleti magazinnak.

Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái, a Duerr-féle FDP és a környezetvédő Zöldek a közelmúltban olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyek vonzóbbá tehetik Németországot a külföldi szakemberek számára.

Az intézkedések részét képezi egy új pontrendszer kifejezetten az EU-n kívüli országok szakembereire szabva, illetve a minimálbér emelése óránként 12 euróra.

Ketyegő bomba

A német gazdaságkutató intézet becslései szerint idén több mint 300 ezer fővel fog csökkenni az ország munkaereje. Az ok egyszerű: a társadalom öregszik, aminek következtében több idős munkavállaló megy nyugdíjba, mint ahány fiatal elkezdi pályafutását.

Ha a bevándorláspolitika kudarcba fullad, akkor 2029-re már 650 ezer főre nőhet a demográfiai egyensúlyhiány, 2030-ban pedig várhatóan ötmillió szakember fog hiányozni a munkaerőpiacról.

Az alacsony születési ráta és a csökkenő munkaerő napról-napra egyre nagyobb terhet jelent az állami nyugdíjrendszeren.A foglalkoztatott németek számát jelenleg 45 millióra becsülik.

Ne hagyd ki!