Külföldi vendéhmunkások dolgoznak egy német gyárban, egy szőke nő és egy nagydarab férfi, mindketten munkaruhában vannak

Németország új koalíciós kormánya évente minimum 400 ezer szakképzett külföldi munkavállalót szeretne becsábítani az országba, hogy javítsa a demográfiai egyensúlyt és enyhítse a munkaerőhiányt a kulcsfontosságú ágazatokban-írja a Reuters.Változatos ösztönzők

A szakképzett munkaerő hiánya napjainkban nagyon súlyos problémát jelent, amely drámaian lelassítja gazdaságunk növekedését. Csak modern bevándorlási politikával tudjuk kezelni az elöregedő munkaerő okozta nehézségeket... A lehető leggyorsabban el kell érnünk a 400 ezres határt a külföldről évente érkező szakképzett munkaerőben

-mondta Christian Duerr, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti vezetője a WirtschaftsWoche üzleti magazinnak.

Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái, a Duerr-féle FDP és a környezetvédő Zöldek a közelmúltban olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyek vonzóbbá tehetik Németországot a külföldi szakemberek számára.

Az intézkedések részét képezi egy új pontrendszer kifejezetten az EU-n kívüli országok szakembereire szabva, illetve a minimálbér emelése óránként 12 euróra.

Ketyegő bomba

A német gazdaságkutató intézet becslései szerint idén több mint 300 ezer fővel fog csökkenni az ország munkaereje. Az ok egyszerű: a társadalom öregszik, aminek következtében több idős munkavállaló megy nyugdíjba, mint ahány fiatal elkezdi pályafutását.

Ha a bevándorláspolitika kudarcba fullad, akkor 2029-re már 650 ezer főre nőhet a demográfiai egyensúlyhiány, 2030-ban pedig várhatóan ötmillió szakember fog hiányozni a munkaerőpiacról.

Az alacsony születési ráta és a csökkenő munkaerő napról-napra egyre nagyobb terhet jelent az állami nyugdíjrendszeren.A foglalkoztatott németek számát jelenleg 45 millióra becsülik.

The Conversation

Ne hagyd ki!