Mélyről kell felkapaszkodnunk
Fotó: Shutterstock

Így állnak a magyarországi átlagbérek az uniós rangsorban

Jelentős különbségek vannak az átlagbérekben az Európai Unió (EU) tagországai között egy friss elemzés szerint. Mutatjuk, hol áll Magyarország.


Hatalmas különbségek az uniós országok átlagbérei között

Az Európai Unió igen nagy hangsúlyt fektet az állampolgárok munkakörülményeinek javítására, valamint a munkavállalói jogok erősítésére. Azonban az Euronews arról ír, továbbra is igen jelentős különbségek vannak a tagországok átlagbérei között.

Ezt bizonyítja, hogy a Statista 2022-re vonatkozó adatai alapján amíg Luxemburgban 72.529 euró volt az átlagos éves fizetés, Belgium 63.758 euró, Dániában pedig 59.405 euró, addig Görögországban 24.067 euró, Szlovákiában 24.337 euró, Magyarországon pedig 26.376 euró.

Az Eurostat adataira hivatkozva pedig arról írnak, az átlagos munkaerőköltség 30,5 euró (nagyjából 11.500 forint) volt óránként tavaly az EU-ban. A gyermektelen, egyedülálló munkavállalók éves átlagkeresete 26.136 euró volt ugyanebben az évben az államközösségben, amíg a kétgyermekes, dolgozó pároké 55.573 euró.

Közel a bruttó 700 ezres átlagbér, de mennyit fog érni?

Egyébként 2023 első felében feszes munkaerőpiaci körülmények között nőtt jelentősen a garantált bérminimum és a minimálbér Magyarországon, valamint jócskán emelkedett az átlagfizetés is. Azonban mindezeknél nagyobb volt az infláció, így csökkent az átlagbér reálértéke.

Azonban az Egyensúly Intézet kutatása rávilágít, a második félévben a gyenge kereslet hatására, és az alacsonyabb bérnövekedés ellenére, a dezinflációs folyamatok miatt a reálbér újból emelkedni kezdett. De az elemzésükben így is 1,6 százalékos reálbércsökkenéssel kalkulálnak 2023-ra.

A következő időszakban gazdasági növekedést, valamint a munkaerőpiac feszessége miatt további, dinamikus bérnövekedést valószínűsít az intézet a hazánkban. Úgy látják, a bruttó havi átlagbér 666 ezer forint lehet 2024-ben, valamint 717 ezer forintra nőhet 2025-ben. A versenyszférában emiatt jövőre 6,7 százalékos, az után pedig 3,9 százalékos reálbér-növekedés várható.

Hajszállal, de 10 százalék alatt az infláció

2023. októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak Magyarországon. Ezen belül az élelmiszerek ára 10,4 százalékkal emelkedett, a háztartási energia 16,1 százalékkal lett olcsóbb, a szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkekért pedig 0,7 százalékkal kellett többet fizetni.

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek szeptemberhez viszonyítva.

A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően hétfőn hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást. A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összege 266.800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik.

Ne hagyd ki!