A GKI alacsonyabb átlagkeresetet mért, mint a KSH, itt a magyarázat
Fotó: Shutterstock

Ha nem a KSH számolja, jóval alacsonyabb az átlagkereset

Az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokat veszik számításba, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba - erre mutatott rá a GKI gazdaságkutató.


A hazai települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el – így számolt a GKI Gazdaságkutató Zrt. A Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes munkaidőre bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete ( a hvg.hu megjegyzi, ez egyben a magyarázat arra is, hogy most miért csak a 2020-as adatokat adták ki, ahhoz még idő kell, hogy a most készülő adóbevallásokból a 2021-es számokat is lássuk).

Így arra jutottak: a KSH szűkebb körre vonatkozó, 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk, ha azt nézzük, mennyi az egy főre jutó havi nettó átlagkereset minden dolgozót beleszámítva.

Ennél a 210 ezer forintos átlagnál a települések 87 százalékában alacsonyabb volt a helyi átlag.

Az átlagot Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel - ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértében a keresetek -, de Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van. A lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található.

A KSH így számolt idén januárban

2022 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 467 300 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 322 100 forint volt, közölte a KSH.

A bruttó átlagkereset 13,7%-kal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 14,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagkereset emelkedéséhez a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés járultak hozzá mindhárom szektorban.

Ne hagyd ki!