Jó is lenne, ha ennyi lenne a magyar bruttó átlagbér
Fotó: Shutterstock

426 500 forint. A magyar átlag bruttóban

Az egy évvel korábbihoz képest csaknem 9 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset augusztusban, az év első nyolc hónapjában az emelkedés felét elvitte az infláció.


Így számol a KSH

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete (a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél) 426 500, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 436 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 283 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 292 300 forintot ért el.

A növekmény

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 407 800 forintra becsülhető, 8,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A medián

A bruttó kereset mediánértéke 348 100 forint volt, ami 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A medián (mint azt az elnevezés is mutatja) a közepes érték, ennyit keres az, aki az alkalmazottakat keresetük szerint sorba állítva középen áll. A medián kereset jóval alacsonyabb, mint az átlag, mert utóbbit a magasabb keresetek felfelé húzzák.

Az augusztusi keresetek csökkentek júliushoz képest – abban a hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete 430 555 forint volt, míg a bruttó medián 342 787.Ebben azonban nincs semmi rendkívüli.


The Conversation

Ne hagyd ki!