Az átlagfizetés bruttó értéke tavaly átlépte a 400 ezer forintot
Fotó:123RF

Ne dühöngj, mutatjuk, hogy jött ki a 438 200 forintos átlagfizetés

Az év végi jutalmak, prémiumok jól megtolták a tavayl novemberi átlagkeresetet.


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 450 300 forint volt, írja friss jelentésében a KSH.

Mielőtt felidegesítenéd magad azon, hogy a te fizetéses ettől jelentősen elmarad, olvasd el még egyszer az előbbi mondatot. A statisztikai hivatal azoknak a fizetéséből számítja az átlagot, akik legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél vagy jelentős nonprofit szervezeteknél dolgoznak teljes munkaidőben, alkalmazottként. Aki nincs benne ebben a körben (például az egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások dolgozói, vagyis valószínűleg te), annak a bérét nem veszik figyelembe a számításnál. Ilyen a módszertan.

A nettó is megugrott

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 200 forint volt. A bruttó azért lett ilyen magas, mert a cégek novemberben elkezdték kifizetni az év végi jutalmakat, prémiumokat, amelyek átlaga 62 500 forint volt. A 2020 11. hónapjában mért bruttó átlagkereset 8,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.


The Conversation

Ne hagyd ki!