Az év végi jutalmak, prémiumok jól megtolták a tavayl novemberi átlagkeresetet.


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 450 300 forint volt, írja friss jelentésében a KSH.

Mielőtt felidegesítenéd magad azon, hogy a te fizetéses ettől jelentősen elmarad, olvasd el még egyszer az előbbi mondatot. A statisztikai hivatal azoknak a fizetéséből számítja az átlagot, akik legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél vagy jelentős nonprofit szervezeteknél dolgoznak teljes munkaidőben, alkalmazottként. Aki nincs benne ebben a körben (például az egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások dolgozói, vagyis valószínűleg te), annak a bérét nem veszik figyelembe a számításnál. Ilyen a módszertan.

A nettó is megugrott

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 200 forint volt. A bruttó azért lett ilyen magas, mert a cégek novemberben elkezdték kifizetni az év végi jutalmakat, prémiumokat, amelyek átlaga 62 500 forint volt. A 2020 11. hónapjában mért bruttó átlagkereset 8,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!