Az év végi jutalmak, prémiumok jól megtolták a tavayl novemberi átlagkeresetet.


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 450 300 forint volt, írja friss jelentésében a KSH.

Mielőtt felidegesítenéd magad azon, hogy a te fizetéses ettől jelentősen elmarad, olvasd el még egyszer az előbbi mondatot. A statisztikai hivatal azoknak a fizetéséből számítja az átlagot, akik legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél vagy jelentős nonprofit szervezeteknél dolgoznak teljes munkaidőben, alkalmazottként. Aki nincs benne ebben a körben (például az egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások dolgozói, vagyis valószínűleg te), annak a bérét nem veszik figyelembe a számításnál. Ilyen a módszertan.

A nettó is megugrott

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 200 forint volt. A bruttó azért lett ilyen magas, mert a cégek novemberben elkezdték kifizetni az év végi jutalmakat, prémiumokat, amelyek átlaga 62 500 forint volt. A 2020 11. hónapjában mért bruttó átlagkereset 8,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!