Új szabályokkal könnyítenék meg harmadik országokból származók munkavállalását hazánkban
Fotó: Shutterstock

Nincs mese, szükség lesz a távol-keleti vendégmunkásokra

Óriási mértéket öltött a munkaerőhiány hazánkban. Az érintett cégeknek egyre nehezebb dolgozókat toborozniuk itthonról és a környező országokból, ezért távolabbi piacokon keresik a megoldást.


A jogszabályok is kedveznek a harmadik országbeliek érkezésének

Egy, a héten megvitatandó javaslatcsomag („A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viseli) tárná szélesebbre a kaput harmadik országokból (vagyis nem szomszédos és nem is uniós) érkező munkavállalók számára hazánkba a pandémia okozta veszélyhelyzet után. A jogszabály lehetővé tenné, hogy egyesek minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek Magyarországra, és bizonyos ideig munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak itt – vette észre a Népszava.

Nem újdonság a tervezet

A munkaerőpiac érdekében már két éve stratégiai megállapodást kötött a kormány a Prohumán munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó kft-vel. 2021 nyarának legelején pedig bejelentették, hogy lehetővé teszik, hogy harmadik országbeli munkavállalók átmeneti időre hazánkba jöjjenek munkaerő-kölcsönzőkön keresztül. Ehhez ősztől 13 minősített céget jelöltek ki, köztük a Prohumánt.

A Prohumán honlapján közli, hogy az uniós nemzetek, valamint Szerbia és Ukrajna állampolgárai mellett a hiányszakmákban további kilenc országból – Fehéroroszországból, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Kazahsztánból, Mongóliából, Montenegróból és Vietnámból – tudnak munkaerőt szerződtetni a szerb és ukrán állampolgárokra vonatkozó előírásokkal megegyező szabályokkal. Tehát nem kell munkavállalási engedélyt kérniük, ha 90 napnál rövidebb munkára érkeznek hazánkba.

A cikk idézi László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét is. Az ő véleménye az, hogy egyes cégek számára megoldást jelenthet a harmadik országokból érkező munkaerő, azonban a magyar munkaerőhiányt nem fogja megoldani, hiszen ezeknek a dolgozóknak jellemzően nem Magyarország a célállomása, hanem más, nyugatabbi országok.

Messzire ment a Waberer’s is új sofőrökért

Március legvégén írtunk arról is, hogy 80 indiai sofőr és 2 diszpécser érkezik az idén a Waberer’s International kötelékébe, akiknek az előzetes válogatást követően vizsgákon is át kell esniük. Barna Zsolt, a cég vezérigazgatója szerint akkora a hiány az európai, így a magyar munkaerőpiacon is a kamionsofőrökből, hogy kénytelenek voltak távolabbi országok munkavállalói felé tekinteni.

Az igazgató hozzátette, hogy a cég továbbra is magyar, esetleg régiós gépkocsivezetőkre számít, azonban a vállalat növekedésének a korlátja, hogy nem tud elegendő járművezetőt találni a környéken, hiszen a szerb és ukrán piacok is kezdenek kiürülni.

A szakember szerint kedvezőek az európai tapasztalatok az indiai munkásokkal, hiszen felkészültek és jó a munkamoráljuk is. Azonban tapasztalatot kell szerezniük a helyi viszonyok között, valamint meg kell tanulniuk például az itteni jogszabályokat, munkavédelmi előírásokat. Ezért a cég tanfolyamokat szervez a számukra.

Ne hagyd ki!