Kezdődik a pálinkafőző-szezon
Fotó: Shutterstock

Pálinkát főzetnél az idén? Erre készülj!

Idén a megszokottnál hamarabb kezdődik a pálinkafőző-szezon. Emiatt máskorra eshet a csúcsidőszak is a főzdékben. A szakértők elárulták azt is, hogyan alakulnak a lepárlók díjai az idén.


A megszokottnál hamarabb kezdődik a pálinkafőző-szezon

Jellemzően nem változtak a pálinkafőzés díjai tavalyhoz képest, így átlagosan 1400 forint lehet a kisüsti pálinka literje a főzdékben az idén. Az aromatornyos kifőzés pedig 1500 forint környékén alakulhat – tájékoztatott a Növényvédőszer.

A szakértők szerint a tavalyitól valamivel kevesebb pálinka várható az olyan, idén korábban érő gyümölcsökből, mint például a cseresznye és a meggy. Azonban a sárgabarack nagyobb mennyiséget ígér. A tiszántúli szilvatermesztők pedig optimisták mind a volumen, mind a minőség tekintetében.

Megjegyzik, számos gyümölcs a megszokottnál korábbi érése miatt előbb kezdődik a pálinkafőző-szezon. Így a csúcsidőszak szeptemberre várható. Ráadásul tavalyról megmaradt almák is érkeznek mostanában, így azok is lekötik a főzdei kapacitásokat.

A főzési technológiák között továbbra is népszerű a hagyományos, kétutas desztilláció, valamint az aromatornyos lepárlás is. Ez utóbbival könnyen kiemelhető a pálinka zamata és illata, bár ezek idővel lecsengenek az párlatban.

Hozzátették, idén is felkapott lehet szőlőből pálinkát főzni. Különösen a Sárgamuskotály és az Irsai Olivér fajták közkedveltek ilyen célra.

Eddig érdemes tárolnia a pálinkát

Egyébként ebben az évben is sokan tehetnek félre a jobban sikerült pálinkáikból néhány üveggel akár évekre. Többen úgy vélik, ezek a palackok (vagyis a tartalmuk) az idő előrehaladtával egyre jobbá válnak. Azonban ez számos esetben nem így van.

A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik. A gyümölcsös aromái gyengébbek lesznek, élvezeti értéke jelentősen csökkenhet, bár fogyasztható marad.

Sok itallal ellentétben a pálinka ritkán fejlődik az idő múlásával. Emiatt érdemes bontatlan állapotban fénytől elzárva, hűvösebb helyen tárolni. A fény hatására olyan kémiai folyamatok indulhatnak el benne, amelyek miatt feldúsulhat egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát. Ez leginkább a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokra jellemző.

A pálinkákat a felbontásuk után jobb a hűtőben tárolni, bár az ital így is veszíthet az élvezeti értékéből. Viszont a hideg a pálinka ízét és illatát is tompíthatja.

Jellemzően 16-21 fok között változik a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete.

Ne hagyd ki!