Díjazták az ország legjobb pálinkáit
Fotó: Shutterstock

Kiderült, melyik Magyarország legjobb pálinkája 2024-ben

Több mint 300 pálinkát minősítettek az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. Arany, ezüst és bronz minősítéseket is kiosztottak. Emellett megnevezték 2024 legjobb pálinkáját is.


29 arany minősítést osztottak ki az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen

Eredményt hirdettek a 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. Az idén 341 nevezés érkezett a megmérettetésre, melyek közül 286 részesült elismerésben.

Összesen 29 arany, 146 ezüst és 91 tétel bronz minősítést osztottak ki. Továbbá megnevezték 2024 legjobb magyar pálinkáját is. A csúcselismerés Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkájáé lett.

A pálinka több mint egy szeszes ital a magyarok számára. A pálinka ugyanis az egyes számú hungarikumunk, amit nemzeti kincsként tartunk számon. Az elmúlt 30 évben a magyar pálinka visszanyerte méltó rangját a gasztronómiában, a vendéglátásban és az idegenforgalomban, köszönhetően az elkötelezett főzdéknek, kereskedőknek és vendéglátóipari szakembereknek

- mondta Nagy István agrárminiszter a díjátadón.

Felidézte, a magyar pálinka 2004-ben szerzett európai uniós védjegyet. A pálinkatörvényt 2008-ban fogadták el, valamint 2011-ben eredetvédelmet is kapott az alkoholos ital.

Eddig érdemes tárolnia a pálinkát

Egyébként idén is sokan tehetnek félre a jobban sikerült pálinkáikból néhány üveggel akár évekre. Többen úgy vélik, ezek a palackok (vagyis a tartalmuk) az idő előrehaladtával egyre jobbá válnak. Azonban ez számos esetben nem így van.

A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik. A gyümölcsös aromái gyengébbek lesznek, élvezeti értéke jelentősen csökkenhet, bár fogyasztható marad.

Sok itallal ellentétben a pálinka ritkán fejlődik az idő múlásával. Emiatt érdemes bontatlan állapotban fénytől elzárva, hűvösebb helyen tárolni. A fény hatására olyan kémiai folyamatok indulhatnak el benne, amelyek miatt feldúsulhat egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát. Ez leginkább a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokra jellemző.

A pálinkákat a felbontásuk után jobb a hűtőben tárolni, bár az ital így is veszíthet az élvezeti értékéből. Viszont a hideg a pálinka ízét és illatát is tompíthatja.

Jellemzően 16-21 fok között változik a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete.

Ne hagyd ki!