Az utóbbi évtizedek sikernövénye volt, de manapság alig fizetnek érte
Fotó: Shutterstock

Leáldozhat az utóbbi évtizedek magyar sikernövényének

A rendszerváltás környékén alig 50 hektáron gazdálkodtak vele, de az utóbbi években elérte a 6 ezer hektárt a termőterületeinek a mérete Magyarországon. Mégis úgy tűnik, leáldozhat a sikernövénynek. Pedig a világjárvány idején is igen keresett volt a magyar bodza.


Az elmúlt évtizedek sikernövénye volt a bodza

A fekte bodza termőterülete 3 ezerről 6 ezer hektárra nőtt az elmúlt 10-15 évben Magyarországon. Pedig 1988-ban az 50 hektárt sem érte el. A térnyeréséhez jócskán hozzájárult a szőlőterületek csökkenése. Azért, hogy a földet ne kelljen átminősíteni, vagy parlagon hagyni, sokan telepítettek bodzát a tőkék helyére. Emellett kedvezett növénynek az is, hogy egyszerűbb a termesztéstechnológiája, mint például az almáé.

A fekete bodza felhasználása sokrétű. Vitaminokban, illóolajokban, egészségvédő vegyületekben gazdag virágzata és termése élelmiszerek, drogok, gyógyszerek alapanyagául is szolgál.

Piaci problémák

Az immunerősítő hatása miatt igen megnőtt a bodzára a kereslet a világjárvány ideje alatt. Például 2021-ben 600-800 forintot fizettek a kilójáért a felvásárlók. Azonban tavaly a keresleti hullám veszített az erejéből, így bezuhant az ára: 150-200 forintot kínáltak érte. Dacára annak, hogy a súlyos aszály miatt a termés volumene elmarad az előző évek szintjétől. Emellett a gazdáknak szembe kellett nézniük a termelési költségeik jelentős emelkedésével is.

Azonban Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének (BOTÉSZ) kereskedelmi vezetője tavaly elmondta, az árcsökkenés nemcsak a keresletcsökkenés következménye volt, hanem az is szerepet játszott benne, hogy Ukrajnában - részben gazdasági kényszerűségből - sokkal több bodzát szedtek 2022-ben, mint a korábbi években, ami jelentősen megnövelte a regionális kínálatot.

Emellett a gyümölcsök közül talán a bodzánál a legkevésbé szabályzott a termelő-felvásárló kapcsolat. Kevesen kötnek előszerződéseket, ami nagyon kiszámíthatatlanná teszi a piacot.

Idén rosszabb a helyzet

A problémák idén tovább mélyültek. Csizmadia György arról tájékoztatott a napokban, hogy a bodza kilónkénti felvásárlási ára 80-100 forint az idén. Úgy látja, az alacsony árszint annak a következménye, hogy a néhány éve még kiugróan magas bodzaárak miatt jónéhány gyártó kiírta a receptúráiból a növényt. Mással helyettesítik azt, ezért drasztikusan csökkent a kereslete. Az alacsony árszabás miatt pedig olyan termelő is akad, aki inkább felszámolja a bodzáskertjét.

Az egyharmada kell annak, mint tavaly

- idézi a szakembert az Agroinform.

Emiatt úgy véli, a termés fele-kétharmada fent fog maradni. Csak az fogja leszedni, aki tudja fedezni a 80-100 forintos árból a szüretet és a szállítást is. Ezek azok a termelők lehetnek, akik a hűtőházak és a gyárak közelében vannak.

Egyébként gyenge-közepes termés az idei, de még ez a kevés termés is sok. Sajnos borítékolható volt, hogy nem lesz gördülékeny az idei szezon, voltak jelei a piaci zavarnak, de azért arra nem számítottunk, hogy ennyire drasztikusan alacsony árak fognak kialakulni

- tette hozzá Csizmadia György.

Ne hagyd ki!