Drágul a narancs: jöhetnek a magyar narancsligetek?
Forrás: Shutterstock

Magyar citrom már van. Ha így haladunk, mi jöhet még?

Borzalmasan rossz a floridai narancstermés, és ez hatással van a világpiacra is: hatalmasat ugrott a narancslé piaci ára.Mélyponton a floridai narancstermés

75 éve nem látott mélypontra zuhant a floridai narancstermés. A második világháború vége óta nem termett ennyire kevés narancs az államban, mint most az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint. A gyenge termés oka egyébként a „citruszöldítő” nevű bakteriális betegség, amelyre egyelőre nincs gyógymód. A baktérium már 17 éve sújtja a floridai ültetvényeket.

Összesen 44,5 millió (nagyjából 41 kg súlyú) láda gyümölcsre számít a szaktárca a jelenleg is folyó termésévben. A becslések szerint egy láda narancsból nagyjából 5,4 liter narancslé-koncentrátum készíthető. A chicagói tőzsdén ezt a sűrítményt fagyasztott formában jegyzik. Az ára múlt héten egyetlen nap alatt (csütörtökön) 5,1 százalékkal emelkedett. Ez rekordnak számít a pandémia kitörése óta. Hétfőre pedig fontonként (0,4536 kg) nagyjából 1,5 dollárt kértek érte. Ez azt jelenti, hogy koncentrátum ára mintegy 50 százalékot nőtt két év alatt.

2001 óta egyébként sem fényes a narancsszektor helyzete a térségben. Azóta felére csökkentek a narancs terműterületei, ami azonban csak részben magyarázható a kórokozó elterjedésével. Nagy területeken ugyanis azért vágták ki a narancsligeteket, hogy házakat építsenek a helyükre – írja a The Wall Street Journal.

Magyar citrom már van

Ha a narancs világpiaci ára ilyen ütemben emelkedik a továbbiakban, megeshet, hogy Magyarországon is érdemes lesz belevágni a narancsfák ültetésébe. Egyáltalán nem elképzelhetetlen az ötlet annak fényében, hogy citromültetvénnyel már rendelkezik az ország.

Jelenleg Lajosmizsén található Magyarország egyetlen citromfarmja. Kisjuhász Éva és Szőrös András huszonöt éve gazdálkodik a település szomszédságában. A házaspár 1989-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal és paradicsommal is gazdálkodtak. Egy bő évtizede azonban visszatértek a szamócához, miközben hozzáfogtak a mára virágzó citromültetvény telepítéséhez.

Közel egy hektáron termelik a citromot fűtött fóliasátrak alatt, biológiai növényvédelemmel gondozva a fákat. Gyümölcseik az egész országban kaphatóak. Az általuk megtermelt citrom akár egy hónapig is eláll a hűtőben.

„A lajosmizsei citrom lédús, enyhén édeskés, kellemesen savanyú és ízletes gyümölcs. A héja vékony, kezeletlen, így megehető, reszelhető”

– írják ajánlójukban.

Télen tíz fok környékén tartják a fákat. Nyáron viszont megfelelő a fóliasátorban a hőmérséklet és a páratartalom is. A termés begyűjtése pedig télen történik. Ilyenkor több tonna citromot szednek le a növényekről.

A termelés mellett rendszeresen szerveznek ingyenes tanyatúrákat az ültetvényre. Ezeken beszélnek a citromtermesztés fortélyairól, valamint bemutatják a dzsemkészítés menetét is. A vendégek láthatják a lekvár elkészítésének folyamatát, de kóstolni is lehet az eljárás során. Az utolsó túrát január 8-án rendezték, azzal ért véget a szezon. Ezt követően néhány hónapra bezárták a citromfa-kertészetet a látogatók előtt, hiszen innentől a szamócáé a főszerep.

Ne hagyd ki!