Akár Magyarországon is termeszthető
Fotó: Shutterstock

Már a boltokban is kapható a Limonádé alma

Két népszerű almafajta keresztezésével hozták létre a napokban a piacokra kerülő Limonádé almát. Az új fajta citromsárga, állítólag ízletes, ropogós, és - egy jó limonádéhoz hasonlóan - kedvező a sav-cukor aránya. Sőt, a szakemberek szerint akár Magyarországon is termeszthető.


Megérkezett a Limonádé alma

A Rice Fruit Company elsősorban keleti almákkal foglalkozik. Ők jelentették be a napokban, hogy elkezdték az új Limonádé alma szállítását a piacokra. Mint közölték, az élénk, citromsárga, új almafajtára már most jelentős a kereslet – írja a Fresh Fruit Portal.

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy olyan almát kínálunk, amely szép és friss, de ami a legfontosabb, finom. (…) A csomagolással szeretnénk kitűnni a többi almafajta közül, amelyek az üzletek polcaira kerülnek. A kiváló minőségű, étkezési célra is alkalmas gyümölcs látványos színével amúgy is könnyű helyzetben van

- idézi Jill Hughey-t, a Rice Fruit Company értékesítési igazgatóját az Agroinform.

A Lemonade™ -et a Braeburn és a Gála almafajták keresztezésével alkották meg. A cég állítása szerint a fajták legjobb tulajdonságait sikerült benne ötvözni, hiszen mutatós, ropogós, ízletes és kiváló benne a sav-cukor arány. Sőt, úgy tűnik nincs különösebb akadálya annaksem, hogy idővel Magyarországon is termesszék.

Túltermelés miatt aggódnak a citromtermelők

Egyébként több termelő és exportáló régió növelte a citrom termőterületét és a termelési volumenét az elmúlt két évtizedben. Emiatt a citromtermesztő területek mérete nagyjából megduplázódott, valamint Spanyolországban, Törökországban, illetve Argentínában és Dél-Afrikában is jócskán emelkedett a termésmennyiség.

Azonban a Fresh Fruit Portal megjegyzi, úgy tűnik, a kereslet nem követte a kínálat bővülését sem a friss citrom, sem az abból származó ipari termékek (gyümölcslé, olajok, héj) piacán.

Argentínában valamivel több, mint 55 ezer hektáron foglalkoznak citrommal. Ez 2019-ig jól működött, azonban akkor elkezdődött a túltermelés és a kereslet válsága. A becslések szerint Argentínában nagyjából 10 ezer hektárt már másra használnak, a citrom ugyanis nem kell senkinek. Az északi tájakon beültettek terület körülbelül 20 százalékkal csökkent

- idéztük José Carbonellt, az argentin citrusszövetség, a Federcitrus elnökét a napokban.

Mindezekkel párhuzamosan problémát okoz a változó időjárás is a citromtermesztésben.

Argentína az ipari citromszármazékok fő szállítója. Az argentin citrom elsődleges piacai az Európai Unió és az Egyesült Államok. A régió tavalyi exportja 235 ezer tonna volt, amiből 120 ezer tonna jutott az EU-ba, valamint 78 ezer az USA-ba.

Ne hagyd ki!