Miért rekord drága a narancslé?
Forrás: Shutterstock

Miért rekord drága a narancslé?

Majdnem duplázódott idén a narancslé világpiaci ára. Az áremelkedés mögött egy világszerte terjedő betegség és a klímaváltozás áll.


Míg 2020 elején még 2,2 USD/kg körül mozgott, addig 2024 elejére 7,5 USD/kg-ra szökött fel, szeptemberben pedig elérte a történelmi csúcsnak számító 12,3 USD/kg árszintet.

A KSH adatai szerint míg 2023-ban 764 Ft volt az 1 literes 100 százalékos gyümölcstartalmú dobozos narancslé éves fogyasztói átlagára, addig a termék idén januárban 857 Ft-ba, júniusban 904 Ft-ba, októberben pedig már 988 Ft-ba került a magyar boltokban.

Az Agrárszektor azt írja, hogy a folyamatos drágulás hátterében egyfelől egy világszerte terjedő betegség, a citrus- vagy narancszöldülés áll, amelyet sárga sárkánykór vagy huanglongbing néven is ismernek. A súlyos terméskiesést okozó fertőzést a Candidatus liberibacter baktériumnemzetség fajai okozzák, amelyeket egy apró rovar, az afrikai és az ázsiai citrus levélbolha terjeszt fáról fára.

Brazíliában idén csak az öt évvel ezelőtti termés nagyjából fele várható. Nem kedvez a mostanában tapasztalható időjárás sem, a száraz-forró időszakok ugyanis kisebb gyümölcsméretet eredményeznek.

Floridában a hurrikán tizedelte a termést

Floribában tetézte a bajt a Milton hurrikán. Amint megírtuk, a narancsfák korai szürete épp akkor kezdődött, a hurrikán miatt azonban rengeteg gyümölcs hullott le a fákról, hiszen azok már kellően súlyosak, és közel megfelelő érettségűek voltak, ez pedig különösen érzékennyé tette őket a nagy szél okozta károkra.


Ne hagyd ki!