Japán kutatók alkották meg a citromdinnyét. Az új gyümölcs már üzletekben is kapható. Formára és méretre leginkább egy sárgadinnyére hasonlít, azonban a héja, a húsa és az íze eltér attól.
Kicsit édes, kicsit savanyú a citromdinnye
A Suntory japán multinacionális sörfőző- és lepárlóvállalat kertészeti ágazata, a Flower alkotta meg a citromdinnyét. A gyümölcs méretre és formára egy dinnyére emlékeztet, azonban a héja zöldessárga, kemény. A belseje fehér, az íze pedig egyszerre édeskés és savanykás, citromos, ami állítólag igazán frissítővé teszi.
Öt év nemesítési munka után idén már kereskedelmi forgalomban is kapható a gyümölcs. Azonban csak limitáltan dobták a piacra, nagyjából 3800-as darabszámban.
A Termeszti.hu megyjegyzi, a citromdinnyét jelenleg öt farmer termeszti Furano-ban, Hokkaido szigetén. Ők elsősorban szupermarketeknek értékesítik, az üzletekben pedig nagyjából 8 ezer forintnak megfelelő jenért árulják. Amennyiben sikert arat a termék, várhatóan rendszeresen elérhető lesz a piacon.
(Borítóképünk illusztráció.)
Ha ez bejön, a vegyes barack és szilvapálinkához egy gyümölcs is elég
Nem a citromdinnye az egyetlen gyümölcs, amit az elmúlt években nemesítettek, és leginkább két ismert gyümölcsféle keresztezésére emlékezetet. A spanyol Ibergen vállalat ugyanis 11 év fejlesztőmunka után több kajszi-szilva hibridet is létrehozott a csonthéjas gyümölcsöket termő fák keresztezésével. A hibridekkel a cég új „termékszegmenst” szeretne nyitni a prémium kategóriás gyümölcsök piacán.
A fajták az IberPlum nevet kapták. A gyümölcsök héjainak és húsainak a színei igen változatosak, a színskálán a sárgától a bordón át a liláig terjednek. A gyümölcsök közös jellemzője, hogy cukortartalmuk igen magas (20 Brix körüli), átmérőjük pedig 55-65 mm között változik. A csonthéjas hibridek szüretje fajtánként eltér, de legkorábban június közepén kezdődhet és legkésőbb szeptember közepéig tarthat.
A cégnek Spanyolországban két kertje van, ahol termelik az új gyümölcsöket. A vállalat azonban több országban is kísérleti telepítésekről állapodott meg, mivel az a céljuk, hogy az Ibergen hibridjei Európában egész évben elérhetőek legyenek. Fák ültetését tervezik Franciaországban, Olaszországban, Chilében és Dél Afrikában is.
A gyümölcsökről készült képeket itt tekintheted meg.