Másodszor hozott gyümölcsöt a szügyi polgármester hatéves citromfája. Idén 2,2 kilós termést is talált rajta. De nem csak a településvezető termeszt citromot Magyarországon: például Lajosmizsén egy egész citromfarmot gondoznak helyi gazdák.
2,2 kilós citromot szüretelt a szügyi polgármester
Frenyó Gábor, a Nógrád vármegyei Szügy polgármestere Facebookon közölte, 2,182 kilós, 32 centiméteres citrom termett a kertjében.
A fa hat éves. Tavasztól őszig az udvaron tartjuk, télre pedig a fagyoktól óvva a télikertben gondozzuk. Két éve termett először a fa, akkor kilenc darab, igaz kisebb gyümölccsel örvendeztett meg bennünket. Ezúttal csak két darab citromot hozott, az egyik ez a hatalmas példány, a másik normál méret
- nyilatkozta a polgármester a Sokszínű Vidéknek.
A 2,2 kilós citromról készült képeket Frenyó Gábor oldalán ezen a linken nézheted meg.
Szezonális, de boltokban is kapható magyar citrom
Egyébként Lajosmizsén található Magyarország egyetlen citromfarmja. Kisjuhász Éva és Szőrös András huszonöt éve gazdálkodik a település szomszédságában. A házaspár 1989-ben kezdett foglalkozni előbb szamócával, majd virágokkal és paradicsommal, később citrommal.
Az első citromfát húsz évvel ezelőtt vásárolták. Annyi termést hozott, hogy jócskán meghaladta a családi konyha szükségleteit. Végül több száz fát telepítettek, amelyek az utóbbi években fordultak termőre. Manapság több tonna citromot szüretelnek a szezonjában, november és február között.
Ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedjük le, és két-három napon belül bárki asztalára odakerülhet. Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében. A mi gyümölcseinknek erre nincs szükségük
- nyilatkozta Kisjuhász Éva, aki gyümölcsei országszerte kaphatók.
Ha magyar, akkor biocitrom
Nagyjából egy hektáron termelik a citromot fűtött fóliasátrak alatt, biológiai növényvédelemmel gondozva a fákat. Télen tíz fok környékén tartják a növényeket, viszont nyáron megfelelő a sátrakban a hőmérséklet és a páratartalom.
A lajosmizsei citrom lédús, enyhén édeskés, kellemesen savanyú és ízletes gyümölcs. A héja vékony, kezeletlen, így megehető, reszelhető
– írják ajánlójukban.
A termelés mellett rendszeresen szerveznek túrákat az ültetvényre. Ezeken beszélnek a citromtermesztés fortélyairól, valamint bemutatják a dzsemkészítés menetét. A citromszüret után néhány hónapra bezárják a citromfakertészetet a látogatók előtt, hiszen onnantól a szamócáé a főszerep.