Javában tart a szüreti szezon az ország egyetlen citromültetvényén
Fotó: Shutterstock

Ne lepődj meg ha friss, magyar citromot találsz a boltokban

Novembertől februárig tart a szezon Magyarország egyetlen citromültetvényén. A magyar citrom lédús, kellemesen savanyú, ízletes gyümölcs. Aki nem hiszi, utána is járhat. Lajosmizsén megteheti.


Zajlik a szüret Magyaroroszág egyetlen citromültetvényén

Lajosmizsén található Magyarország egyetlen citromfarmja. Kisjuhász Éva és Szőrös András huszonöt éve gazdálkodik a település szomszédságában. A házaspár 1989-ben kezdett foglalkozni előbb szamócával, majd virágokkal és paradicsommal, később citrommal.

Az első citromfát húsz évvel ezelőtt vásárolták. Annyi termést hozott, hogy jócskán meghaladta a családi konyha szükségleteit. Végül több száz fát telepítettek, amelyek az utóbbi években fordultak termőre. A Magyar Mezőgazdaság szerint manapság több tonna citromot szüretelnek a szezonjában, november és február között.

Ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedjük le, és két-három napon belül bárki asztalára odakerülhet. Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében. A mi gyümölcseinknek erre nincs szükségük

- nyilatkozta Kisjuhász Éva, akinek a gyümölcsei országszerte kaphatók.

Nagyjából egy hektáron termelik a citromot fűtött fóliasátrak alatt, biológiai növényvédelemmel gondozva a fákat. Télen tíz fok környékén tartják a növényeket, viszont nyáron megfelelő a sátrakban a hőmérséklet és a páratartalom.

A lajosmizsei citrom lédús, enyhén édeskés, kellemesen savanyú és ízletes gyümölcs. A héja vékony, kezeletlen, így megehető, reszelhető

– írják ajánlójukban.

A termelés mellett rendszeresen szerveznek túrákat az ültetvényre. Ezeken beszélnek a citromtermesztés fortélyairól, valamint bemutatják a dzsemkészítés menetét. A citromszüret után néhány hónapra bezárják a citromfakertészetet a látogatók előtt, hiszen onnantól a szamócáé a főszerep.

Rekordméretű citrom-energiahordozót építettek

Ha a citromnál tartunk: a Royal School of Chemistry (RCS) tudósok ezreit összekötő nemzetközi szervezet. Ők szerveztek rekordkísérletet Manchesterben, azzal a céllal, hogy rávilágítsanak az energiatárolás fejlesztésének fontosságára, valamint a szén-dioxid-kibocsátással nem járó új technológiák szükségességére.

Saiful Islam professzor energiatároló-szakértő és Fran Scott tudományos előadó citromokat változtattak elemmé úgy, hogy a gyümölcsök végeihez cink- és rézcsíkokat rögzítettek. Ehhez 2923 citromot használtak fel és 2307,8 voltos elektromos feszültséget sikerült előállítaniuk, amivel megdöntötték a gyümölcsakkumulátorok legmagasabb feszültségének világrekordját.

A kísérlet ezzel nem ért véget. Saiful Islam professzor egy gokartversenyhez használta fel a kinyert energiát. Noha a citrom-akkumulátor nem volt elég erős a gokartok működtetéséhez, képes volt aktiválni a verseny indításához szükséges pirotechnikai rendszert.


Ne hagyd ki!