149 Ft/kg
Fotó: Shutterstock

Aggódnak a szakemberek: túl olcsó a dinnye

Túl alacsony a dinnye felvásárlási ára, ami még több magyar gazda kedvét veheti el termeléstől. Ez középtávon a magyarországi dinnyetermelés megszűnéséhez vezethet – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.


Túl olcsó a dinnye

Nem tudják érvényesíteni a költségeiket a dinnyetermelők az áraikban a felvásárló kiskereskedelmi üzletláncok felé a keresleti piac ellenére sem. Ennek az lehet az oka, hogy az áruházláncok a dinnyeszezon közepén jelentős akcióba kezdtek: van, amelyik 149Ft/kg-os árszinttel próbálja az üzleteibe csalogatni a vevőket – írja a nak.hu.

A kamara szerint amennyiben a kiskereskedelem nem nézi a hazai termelők érdekeit, akkor évek múlva csak több ezer kilométerről, nagy költséggel érkezhet a dinnye az országba, ami minőségben a közelében sem lesz a friss hazai terméknek, az ára viszont jóval magasabban alakulhat.

A NAK megjegyzi, hogy nagyjából a felére esett vissza a hazai dinnyetermő-területek mérete öt év alatt. Idén körülbelül 2600 hektáron termelünk dinnyét. Az ágazat hanyatlásának az oka az áruházláncok korábbi árletörő akciói és a kedvezőtlen időjárás lehetnek. Idén ugyan kedvezett az idő a termésnek, azonban a korábbiaktól jóval kevesebb, összesen 130-140 ezer tonna dinnye teremhet hazánkban.

Ezen az áron nem éri meg

A magyar termelőknek jelentősen megnőttek a költségeik az inputanyagok drágulása és a munkaerő költség emelkedése miatt, amit a fogyasztói áraknak is tükrözniük kell. Ez azt jelenti, hogy a szezon második felében sem eshet 179 forint alá a dinnye kilónkénti ára, különben nem lesz jövedelmező a szezon a termelők számára. Ellenkező esetben tovább fog csökkeni a termőterület

- idéztük korábbi cikkünkben Göcző Mátyást, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnökét.

A szakértő előzőleg az idei főszezonban minimum 170-180 forintos kilónkénti árral számolt, vagyis a tavalyi 130 forintos minimális árszinttől 30-40 százalékkal többel.

Ezeket a dinnyéket keressük

A magyarok dinnyevásárlási szokásai alapján a piac két részre osztható. Egy tipikus magyar család 5-8 kilogramm dinnyét szeret venni egyszerre, ami a nagyobb kiskereskedelmi láncokban egy közepes méretű egész dinnyét ad ki. Ez a vásárlási szokás a magyar fogyasztók 80 százalékára jellemző, persze vannak eltérő ízlésű vásárlók is, akik például a minél nagyobb (akár 10-13 kilogrammos) dinnyét kedvelik, vagy a kisebb, 4-5 kilogrammosat vásárolják inkább. Érdekes módon a dinnye alakját és színét illetően (hosszúkás vagy gömbölyű, fekete vagy csíkos héjú) nem figyelhető meg egyértelmű magyar preferencia, az egyéni ízlés dönt

- nyilatkozta néhány hete Sándor László a BASF és a Nunhems szaktanácsadója.

A szakember emellett megjegyezte, hogy egyre nő a kereslet a magszegény és a kisebb méretű (2-4 kilós) görögdinnyékre is.


The Conversation

Ne hagyd ki!