A szezon elején marokkói dinnyét is találni a hazai üzletekben.
Fotó: Shutterstock

Nem állunk jól a dinnyeháborúban

Tavalyhoz képest jelentősen csökkenhetnek idén a görögdinnye magyar termőterületei. Ennek egyik oka lehet, hogy meglehetősen olcsó az import dinnye.


Ötödével eshet vissza idén a magyar görögdinnye-termelés

Miután hét év alatt csaknem megfeleződött hazánkban a termőterületénekmérete, tavaly már csak 3500 hektáron termesztettünk görögdinnyét. Idén pedig 2700-2800 hektárig zsugorodhatnak a magyar dinnyeföldek – írja a Fruitveb.hu Sándor Lászlóra, a Nunhems Hungary Kft. termékspecialistájára hivatkozva.

A termőterületek csökkenésével a dinnyéből termelt mennyiség is visszaesett Magyarországon. Korábban nagyjából 100 ezer tonnát exportáltunk görögdinnyéből, manapság 130-150 ezer tonna az összes termelésünk, melyből 100-120 ezer tonna a hazai fogyasztás (körülbelül évi 10-12 kg/fő).

„A termelői koncentráció lassan, de biztosan tovább folytatódik, egyre kevesebb, de nagyobb termelő van a piacon. Hazánkban idén a kis-közepes termelők főleg a korai dinnyék termelésére összpontosítanak, míg a nagyobbak a teljes szezont lefedik”

- tájékoztatta a portált a magyar dinnyeszektor helyzetéről a szakértő.

Kevesebbet exportálunk

2020-ban nagyjából 30 ezer tonna dinnyét exportáltunk, ami a teljes termelésünk 20-25 százaléka volt. Pontos tavalyi adatok még nincsenek, viszont a szakember szerint a külföldön értékesített magyar dinnye mennyisége nem valószínű, hogy meghaladta a 23 ezer tonnát.

„Exportpiacaink közül kiemelkedik Csehország, a második Szlovákia, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a korábbi első Lengyelország állhat fel, akit Németország követ. (…) A cseheknél és a szlovákoknál a helyzeti előnyünket használjuk ki: közel vagyunk hozzájuk, ami kedvező szállítási költségeket jelent. Lengyelországból viszont az utóbbi 3-5 évben Olaszország folyamatosan kiszorított minket, elsősorban az alacsony áraikon keresztül”

- mondta Sándor László.

A szakember említést tett arról is, hogy amíg nyáron például Zakopanéban vagy Krakkóban főleg olasz dinnyét találhatunk, Prágában arányaiban sokkal több a magyar áru.

Egyre több az import

Magyarország 2011-ben csupán 7 ezer tonna körüli mennyiséget importált görögdinnyéből, 2020-ra ez a mennyiség meghaladta a 23 ezer tonnát. Leginkább görög és olasz dinnye áramlik az országba, azonban a szezon elején lehet találni marokkói és spanyol árut is.

Sándor László az importpiaccal kapcsolatban megjegyezte, hogy a görögdinnye-behozatalunk várhatóan növekedni fog a jövőben is, ezért könnyen megeshet, hogy nettó exportőrből importőrré fogunk válni.

Ne hagyd ki!