Görögdinnye-mező

A szokásosnál jóval melegebb tavaszi időjárás miatt 2023-hoz képest két héttel hamarabb indult a dinnyeszezon, írja a Hvg. A folyamatot az áprilisi hideghullám sem állította meg, így már most is szokatlanul sok magyar dinnyével találkozhatunk a boltokban.


A meleg tavasznak köszönhetően a márciustól kapható, importált dinnye mellett kisebb mennyiségben már június elején is volt magyar termés a boltokban. A hónap második felétől kezdve tovább bővül a kínálat, és amennyiben az időjárás is kedvező marad, szeptember közepéig vagy végéig egész biztosan vásárolhatunk a hazai dinnyéből.

2024-ben Magyarországon összesen 3300 hektár termőfelülettel kalkulálnak a görögdinnye-termesztők – ez az előző évihez képest csaknem 20 százalékos növekedést jelent. Ezen a felületen a szezon lezárultáig összesen mintegy 140-160 ezer tonna teremhet. A sárgadinnye termőterülete az előző évekhez hasonlóan idén is 300 hektár körül alakul, itt nagyságrendileg 10-12 ezer tonnás termésmennyiség várható.

Attól nem kell tartaniuk a gazdáknak, hogy nem lesz, aki megvásárolja a termést, az egy főre jutó átlagos éves dinnyefogyasztás ugyanis jellemzően 10 kilogramm körül alakul hazánkban. A nagyságrendileg 100-110 ezer tonnás belföldi fogyasztáson túl várhatóan 40-50 ezer tonna görögdinnyét exportálunk, ennek legnagyobb része a lengyel, a német, a cseh és a szlovák piacra kerül majd.

Ne hagyd ki!