Kedvezett az idei időjárás a dinnyetermesztésnek
Fotó: Shutterstock

Megmondta a szakember, milyen a magyar dinnye

Kedvezően alakult az időjárás a dinnyetermesztéshez az idén Magyarországon, ráadásul a tavalyinál nagyobb területen termelték a növényt a gazdák. Jelenleg magyar görögdinnyéből kiemelkedő minőséggel találkozhatunk a legtöbb árusnál a szakértő szerint.


Mézédes az idei magyar dinnye

Idén jellemzően kedvezett a magyarországi időjárás a dinnyetermesztőknek. Elmaradtak a májusi-júniusi fagyok és egyéb kártételek. Az éjszakák is melegek voltak. Csupán július elején volt egy hűvösebb időszak, amikor az érés lelassult, de így is időben megjelenhetett a magyar dinnye a piacon.

Idén tényleg nagyon jó, különlegesen jó minőségű a magyar görögdinnye. Ennek egy oka van: ezen a klímán – ez egyébként minden zöldség-gyümölcsre igaz Magyarországon – sokkal jobban kijön az aroma és az ízanyaga a gyümölcsöknek

- idézi Mártonffy Bélát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetőjét az Infostart.

A szakértő hozzátette, a magyar dinnye azért is finom, mert a kellemes savai kiemelik az aromaanyagait. Megjegyezte, Magyarországon a görögdinnyét öt termőtájon termelik: Békés, Baranya, Tolna, Heves és Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyékben.

Változóban a hazai dinnyetermesztés

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke néhány hete pedig arról beszélt, manapság dinnyetermesztésre használnak számos korábbi növényházat a magyarországi dinnyetermés csaknem felét adó Békés vármegyében. Emiatt akár két héttel előre tudják hozni a hazai görögdinnyeszezon kezdetét, tehát hamarabb megjelenhet a magyar dinnye a piacokon.

Betegségek elterjedésének megakadályozásában is segít a növényház, hiszen a csapadékos időjárás során megjelennek a különböző kórokozók, de a gombabetegségek az ilyen fedett helyen nem úgy terjednek

- idéztük a szakembert.

Mindemellett a termesztőberendezések is adnak egyfajta biztonságot a termesztésben, ami miatt hamarabb ki lehet ültetni a növényeket. Továbbá új termelési módszerek is terjedőben vannak, amelyekkel a növénykultúrák kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak.

A szakértő hozzátette, a dinnyetermelésben bekövetkező változások miatt nemcsak korábban kezdődik a hazai dinnyeszezon, hanem később is ér véget. Augusztus második feléig biztosítani lehet a folyamatos dinnyeellátást. Igaz, a nagyfóliás görögdinnye-termesztés Békésen kívül más vármegyékben egyelőre nem terjedt el.

Nagyobb területen termesztenek dinnyét idén hazánkban, mint tavaly

Egyébként a dinnyetermő területek méretében a 2019 óta tartó folyamatos csökkenés visszafordulni látszik Magyarországon. Idén a görögdinnye termőterületében nagyjából 10 százalékos növekedése mérhető, így elérhetik a 2870 hektárt. A bővülés főleg Kelet-Magyarországon jelentős, 25-30 százalékos. Azonban a sárgadinnyés földek mérete a tavalyi 350 hektárról körülbelül 315-re zsugorodott.

Ezzel szemben a környező országokban a dinnyetermő területek méretében legalább 10 százalékos visszaesés figyelhető meg idén 2022-höz képest, ami remek exportlehetőséget jelenthet a magyar termelőknek.

Ne hagyd ki!