Nagyobb területen termesztenek dinnyét idén hazánkban, mint tavaly
Fotó: Shutterstock

Jó hírek érkeztek a magyar görögdinnye-termesztésről

A több évnyi csökkenést követően idén növekedhet a görögdinnye magyarországi termőterületeinek a mérete. Emellett a szakértők szerint az exportpiacokon is jobb lehetőségeik lehetnek a hazai dinnyetermelőknek 2023-ban, mint az elmúlt években voltak.


Nagyobb területen termesztenek dinnyét idén hazánkban, mint tavaly

Szezonnyitó ülést tartott a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete Dunaharasztiban. Ott sorba vették az ágazat legfontosabb problémáit (elsősorban az öntözés kérdését), valamint a korai prognózisokról is tárgyaltak például a termőterület méretére és a várható termésmennyiségre vonatkozóan.

Tasnádi Gabriella, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vízgazdálkodási vezető szakértője az öntözés szabályozásával kapcsolatban elmondta, jelenleg rengeteg a témában a jogszabályokkal kapcsolatos bizonytalanság – számolt be róla a FruitVeB.

Viszont Sándor László szakember jó hírekkel szolgált mind a belföldi termőterületekkel és a várható terméssel, mind a külpiacokkal kapcsolatban. Közöltek, a dinnyetermő területek méretében a 2019 óta tartó folyamatos csökkenés visszafordulni látszik. Idén a görögdinnye termőterületében nagyjából 10 százalékos növekedése várható, így elérhetik a 2870 hektárt. A bővülés főleg Kelet-Magyarországon lehet jelentős, akár 25-30 százalékos. Azonban a sárgadinnyés földek mérete a tavalyi 350 hektárról körülbelül 315-re zsugorodhat.

Ezzel szemben a környező országokban a dinnyetermő területek méretében legalább 10 százalékos visszaesés figyelhető meg idén 2022-höz képest, ami remek exportlehetőséget jelenthet a magyar termelőknek.

A korai prognózisok szerint körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnye és nagyjából 10 ezer tonna sárgadinnye teremhet idén Magyarországon. Mivel a belföldi dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év körül alakul (összesen 100 ezer tonna), durván 30 ezer tonna export-árualappal is kalkulálni lehet.

Ezeket a dinnyéket kerestük

A magyarok dinnyevásárlási szokásai alapján a piac két részre osztható. Egy tipikus magyar család 5-8 kilogramm dinnyét szeret venni egyszerre, ami a nagyobb kiskereskedelmi láncokban egy közepes méretű egész dinnyét ad ki. Ez a vásárlási szokás a magyar fogyasztók 80 százalékára jellemző, persze vannak eltérő ízlésű vásárlók is, akik például a minél nagyobb (akár 10-13 kilogrammos) dinnyét kedvelik, vagy a kisebb, 4-5 kilogrammosat vásárolják inkább. Érdekes módon a dinnye alakját és színét illetően (hosszúkás vagy gömbölyű, fekete vagy csíkos héjú) nem figyelhető meg egyértelmű magyar preferencia, az egyéni ízlés dönt

- nyilatkozta tavaly Sándor László szaktanácsadó.

Hozzátette, egyre nő a kereslet a magszegény és a kisebb, 2-4 kilós görögdinnyékre is.


Ne hagyd ki!