Feldolgozatlan termékek dominálnak a magyar élelmiszerexportban
Fotó: Shutterstock

Van hová fejlődnie a magyar élelmiszerexportnak

Nem a feldogozott élelmiszerek dominálnak a magyar élelemiszerexportban. Ráadásul a mezőgazdasági kivitelünk 95 százaléka az Európai Unióba tart, pedig más piacokban is nagy lehetőségek rejlenek.


Jellemzően feldolgozatlan élelmiszerekkel vagyunk jelen a külpiacokon

10,6 milliár eurót tett ki Magyarország agrár- és élelmiszeripari exportja 2021-ben, amíg az import értéke 7 milliárd euró körül alakult. A magyar élelmiszergazdasági kivitelben több mint 60 százalék az aránya a feldolgozatlan termékeknek.

Fontos és sokszor ismételt cél, hogy a hazai feldolgozottságot erősítsük, és a termékeket minél magasabb feldolgozottsági szinten értékesítsük. A gabonafélék, tej és tejtermékek, hús, húskészítmények exportja kifejezetten erős, növényi olajok esetében szintén nagy a kivitelünk, de a szeszes italok, üdítőitalok gyártása is jelentős

- nyilatkozta Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese az Agrárszektornak.

Ezekre a piacokra érdemes fókuszálni

A magyar agrártermékek 95 százaléka az Európai Unióba kerül, és 85 százaléka ott is talál gazdára. A legnagyobb felvevőpiacaink a román, a német, az olasz, az osztrák, a lengyel, a cseh, a szlovák, a horvát, a francia és a holland.

A fejlődési potenciál elsősorban azokon a piacokon van meg, ahol a populáció gyors emelkedése, és/vagy a GDP, ezáltal a vásárlóerő növekedése tapasztalható. Ezek az országok jellemzően Ázsiában, a Közel-Keleten, illetve Afrika egyes régióiban vannak. Jellemző ugyanakkor a bio- és funkcionális termékek térhódítása a nyugati piacokon, amire szintén érdemes odafigyelni

- tájékoztatott a szakember.

Viszont hozzátette, a nemzetközi piacokon a verseny óriási, hiszen ma már szinte minden ország képes jó minőségű termékeket gyártani.

Felpöröghet hazánk görögdinnyeexportja

Ha a feldolgozatlan termékek exportjánál járunk: arról is beszámoltunk a napokban, hogy hazánk dinnyetermő területeinek a méretében a 2019 óta tartó folyamatos csökkenés visszafordulni látszik. Idén a görögdinnye termőterületében nagyjából 10 százalékos növekedése várható, így elérhetik a 2870 hektárt. A bővülés főleg Kelet-Magyarországon lehet jelentős, akár 25-30 százalékos. Azonban a sárgadinnyés földek mérete a tavalyi 350 hektárról körülbelül 315-re zsugorodhat.

Ezzel szemben a környező országokban a dinnyetermő területek méretében legalább 10 százalékos visszaesés figyelhető meg idén 2022-höz képest, ami remek exportlehetőséget jelenthet a magyar termelőknek.

A korai prognózisok szerint körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnye és nagyjából 10 ezer tonna sárgadinnye teremhet idén Magyarországon. Mivel a belföldi dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év körül alakul (összesen 100 ezer tonna), durván 30 ezer tonna export-árualappal is kalkulálni lehet.


Ne hagyd ki!