Szinte leállt a hazai mézfelvásárlás, nem keresett külföldön a magyar méz
Fotó: Shutterstock

Rég láttunk ilyet: nem fogy, így csökken a méz ára

Nem fogy az akácméz, befagyott a hazai mézfelvásárlás, ami részben annak tulajdonítható, hogy ukrán méz borította el a magyar mézexportőrök piacait. Csökkenni látszik a méz ára.


Kiszorul a magyar méz az európai piacról

A harcok kitörése előtt 5 ezer tonna méz érkezhetett vám nélkül az EU-ba, efölött 17,3 százalékos vám terhelte a tételeket. Az unió döntése értelmében ma korlátlan mennyiségben érkezhet vám nélkül Ukrajnából a méz. Az ukrán méhészek pörgetés után azonnal nyomott áron értékesítették a mézüket, és azok vették meg tőlük, ahová a magyar méhészek is szerették volna értékesíteni a termékeiket

- idézi Nagy István agrárminisztert a minisztérium közleménye.

A politikus hozzátette, 71 százalékkal több import mézet vásárolt tavaly az Unió, mint 2021-ben. A mézpiaci zavarok megszüntetése érdekében az európai piacon található mézkeverékek származásának szigorúbb szabályozására kérte 20 tagállam agrárminisztere az Európai Bizottságot január 30-án.

Gyakorlatilag leállt a mézfelvásárlás

Miután az ukrán méz levitte a nemzetközi piacokon a méztermékek árát, novembertől gyakorlatilag áll a mézfelvásárlás Magyarországon.

A 2021 végén még kilónként 2400 forintos felvásárlási árú akácméz most 1700 forintos áron sem kell, és vegyes mézekből is beragadtak tételek a termelőknél is a kereskedőknél is, ráadásul az üzletek polcairól sem fogy a magyar méz. (…) Az ukrajnai méhészek a háború elől menekítve pörgetés után féláron vagy még olcsóbban azonnal értékesítették a mézet, mert nem akarták, hogy termékük a harcokban megsemmisüljön, és azonnal pénzhez akartak jutni

- idézi Fazekas Gyulát, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnökét a VG.

Csupán abban bíznak, hogy mivel az ukránok békében is termeltek mézet, és akkor is elfogyott, ez megtörténhet most is. Jelenleg annyiban más a helyzet, hogy az árujukkal egyszerre árasztották el az európai piacot, és a korábbi 5 ezer helyett 60 ezer tonna méz érkezhetett vámmentesen az Unióba.

A nyomott európai árakhoz hozzájárul, hogy számos méztermelő országban is jó volt a tavalyi termés. Emellett egyre több államban termelnek akácmézet, ami szintén meglátszik az árszintjén. Továbbá az USA sok importtermékre vezetett be dömpingvámot. Ezért például a korábban az amerikai piacon értékesített argentin méz egy része Európában keres piacot, és a 17 százalékos vámmal is olcsóbb, mint a magyar termék. Mindemellett a nemzetközi gazdasági problémák és a magas infláció hatására is csökkent a magasabb árfekvésű árucikkekre a kereslet.

Ne hagyd ki!