Világviszonylatban is kivételes minőségű mézet termelnek hazánkban
Fotó: Shutterstock

Igazi csodaszer lehet a méz, de nem mindenkinek ajánlott

Felsorolni is nehéz a mézfogyasztás kedvező hatásait az emberi szervezetre. Magyarország ráadásul világviszonylatban is kivételesen jó minőségű mézet termel. Van azonban néhány eset, amikor nem ajánlott a termék fogyasztása.


Számos jó tulajdonsága van a méznek

A méznek a teljes cukortartalma 80 százalék körüli, melynek igen nagy mennyisége invertcukor, azaz fruktózt és glükóz, ami miatt gyorsan ható, természetes energiaforrás. Emellett 28 féle aminosav, 12 féle ásványi anyag, 10 féle szénhidrát, 8 féle vitamin, továbbá enzimek, szerves savak és baktériumölő anyagok is találhatóak benne, valamint száznál is több aromaanyag – írja a Hellovidék.hu.

Meglepő lehet, de a méz hidrogén-peroxidot is tartalmaz, így baktériumölő hatása is lehet, de ezt egy benne található, peroxidáz nevű enzim hamar le is bontja, ezért ez a hatás csak minimális lesz. Tehát sokféle, hasznos, bioaktív anyag található a mézben, de ez egyrészt fajtánként változik, másrészt összességében csekély mennyiségben

– idézi a cikk Abonyi Orsolya dietetikus véleményét. A szakember említést tesz arról is, hogy bár változó mértékben, de a méz B-vitamin- és C-vitamin forrása is lehet, valamint kálium, kalcium, magnézium és vas is fellelhető benne, továbbá van némi antioxidáns hatása is.

Mégsem ajánlott mindenkinek

A méz fogyasztásával kapcsolatban azonban néhány veszélyre is figyelmeztetett a szakértő:

Egy éves kor alatt nem szabad mézzel, mézet tartalmazó étellel kínálni a kicsiket, mert esetlegesen tartalmazhat Clostridium botulinum által termelt toxinokat, ami károsíthatja az idegrendszert. Cukorbetegség esetén sem javasolt a mézfogyasztás, hiszen hozzáadott cukorként a kerülendő élelmiszerek közé tartozik. Felszívódási zavar esetén sem szabad mézet fogyasztani, a méz nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt, és a méz fajtájától függően a pollenallergiások is legyenek körültekintőek! A méz állati eredete miatt vegán táplálkozás esetén sem fogyasztható

- magyarázta a szakember. Viszont aki nem tartozik bele az imént említett valamelyik kategóriába, azoknak érdemes lehet mézet fogyasztani akár cukor helyett is. A finomított cukor ugyanis teljes egészében egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrát, glükóz és fruktóz (szacharóz) forrás. A méz azonban - ha kisebb mennyiségben is de - számos más hasznos, egészséges anyagot tartalmaz. Oda kell viszont figyelni a mézbevitel mennyiségére, ebben az esetben is a mértékletesség elvét érdemes követni.

Így alakul a hazai méztermelés

Tavaly nem a legjobb évüket zárhatták a magyar méhészek. Ennek ellenére - pontos adatok egyelőre nincsenek - a magyarországi piaci igényeket várhatóan fedezni tudja a hazai 2021-es méztermelés, ami éves szinten nagyjából 10 ezer tonna. A tavalyit megelőző öt évben az itthon termelt mennyiség 20-32 ezer tonna között mozgott, viszont jellemzően évről évre kevesebbet termeltünk. A csökkenő trend pedig leginkább a hazai klíma megváltozásával lehet összefüggésben, ami nem kedvez sem a mézelő növények virágzásának, sem a méhek hordásának.

Egyelőre várakozó állásponton vagyunk mi, méhészek, de eddig nem volt túl biztató az időjárás, az aszály nagyon nem kedvez a méztermésnek. Reménykedünk abban, hogy lesz elég csapadék a tavaly év végi és idei év eleji csapadékszegény, aszályos időszak után, de az már most látszik, hogy jó, ha a 2021-es év méztermésének megfelelő mennyiséget be tudjuk gyűjteni

- ismertette a portállal az idei évre vonatkozó várakozásait Popovics István méhész.

Ne hagyd ki!