Mára megjelent a magyar görögdinnye a piacok és a boltok kínálatában. Az idén különösen jó minőségű és ízletes a hazai dinnye, hiszen kedvezett az időjárás a termesztésének. Ennek ellenére sorolunk hét tippet, hogyan lehet lékelés nélkül kiválasztani a sok jó közül a legjobbakat.
Kiemelkedő az idei magyar dinnye minősége
Július első heteiben megkezdődött az ide magyarországi dinnyeszezon, ezért mára hazai dinnyét kínálnak a legtöbb boltban és piacon. Nagy István agrárminiszter elmondta, a becslések szerint 125 ezer tonna görögdinnye és 10 ezer tonna sárgadinnye terem az idén Magyarországon. Az előbbit 1087 termelő 2821 hektáron termeszti, vagyis 14 százalékkal nagyobb területen, mint tavaly. Az utóbbival 252 fő gazdálkodik 451 hektáron, így éves alapon 29 százalékos a termőterületének a bővülése.
Idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. Mennyisége pedig elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét vásárolhatunk az üzletekben és nem kell áruhiánytól tartani. Ha tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nem csak a magyar gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk
- nyilatkozta a miniszter.
"Nemcsak finom, hanem egészséges is"
Hozzátette, a klímaváltozás miatt a Lőrinc napi szezonzárás már a múlté: az idén szeptemberig élvezhetjük a hazai termést. Mindemellett megemlítette a dinnye néhány jó tulajdonságát is.
Nemcsak finom, hanem egészséges is. Beltartalmi értéke kiváló, alacsony a kalória- és zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. A sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz. Víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami szervezetünk számára is kimondottan előnyös a nagy melegben. Antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív egészségéhez
- fejtette ki Nagy István.
Hét tipp, hogy kiválasszuk a legjobb dinnyét
Tehát idén kiemelkedő a magyar görögdinnye minősége. Azonban sorolunk hét tippet, hogy a sok jó közül akár lékelés nélkül is kiválaszthassuk a legjobbakat az üzletekben és a piacokon.
- Olyan dinnyét keress, amelynek minél inkább gömb alakú, szimmetrikus a formája, valamint nincs rajta horpadás. Ha meg van horpadva, az azt jelenti, hogy túl sok vagy túl kevés vizet és napfényt kapott – írja a Sokszínű Vidék.
- Azonos fajták között a sötétebb dinnye általában érettebb.
- Azonos méretű dinnyék között jellemzően a nehezebb szaftosabb és édesebb.
- A dinnyén van egy sárga folt. Azon az oldalán feküdt a földön. Ha a folt sötétebb, általában érettebb.
- Ha hálóhoz hasonlatos sérülések vannak a sárga foltban, az édesebb lehet, hiszen többször érintették a méhek.
- Ha a dinnye „farka” száraz, akkor az szintén érettebb lehet.
- Ha megkopogtatjuk, az érettebb dinnye általában magasabb hangot ad, az éretlen mélyebbet.