A hazai gyümölcstermesztő felületek 40-50 százaléka versenyképtelen lehet
Fotó: Shutterstock

Alig fogy a magyar zöldség és gyümölcs idehaza

Nagyon megdrágultak a hajtatott zöldségek Magyarországon. Ezzel párhuzamosan 25-40 százalékkal esett vissza a keresletük. Emellett problémák vannak a gyümölcságazatban is. A hazai gyümölcstermesztő felületek 40-50 százaléka lehet versenyképtelen, ezért a következő években sok termelő morzsolódhat le a piacról.


Több zöldség és gyümölcs mehet exportra

Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián beszélt róla, hogy 20-30 éve nem volt olyan rossz az almatermés Magyarországon, mint az idén. Attól a kevéstől is szabadulnának a gazdák a betárolási időszak előtt. A tárolás sok energiát felemészthet, viszont az energiaárak az egekbe szöktek.

A szakember hozzátette, hogy azok a gyümölcstermelők lehetnek jobb helyzetben, ahol van öntözés és termékritkítás. Azonban a hazai gyümölcsösök háromnegyede öntözetlen. Emellett az utóbbi években nyertes pályázatok háromnegyede sem fog megvalósulni az ágazatban a drágulás miatt. Továbbá kitért a zöldítés kérdésére is. Elmondta, hogy sok gazda nem híve, pedig 5-10 éves távlatban biztosan sokkal kevesebb növényvédő szerrel kell megoldani a gazdálkodást.

A hazai gyümölcstermesztő felület 40-50 százaléka korszerűtlen, és potenciálisan versenyképtelen, emellett borzasztó nagy hátrányban vagyunk a szaktudás oldaláról is, mert az elmúlt 20 évben nem fordítottunk rá energiát. Szerintem a következő 2-3 évnek a gyümölcsben piactisztító hatása lesz itthon, és nagyon sok termelő ki fog esni

- idézi a szakembert az Agrárszektor.

Csökken a kereslet

Feczák Tamás, a Hódkertész Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a szántóföldi növénytermesztésnél szerencsésebb helyzetben lehetnek a zárt üvegházas hidrokultúrás kertészetek. Részben azért, mert az öntözést meg tudjuk oldani csepegtető rendszerrel. Azonban nekik is jelentősen emelkedtek a termelési költségeik.

Az idei évben láthatóan nagyon megdrágultak a hajtatott termékek, köztük a paradicsom is, ugyanakkor már most egy 25-40 százalékos forgalomcsökkenés tapasztalható Magyarországon, ami szerint csak a jéghegy csúcsa. Ha ugyanis megérkeznek a rezsiszámlák a családokhoz, akkor még jobban szűkülni fog az itthoni piac, így azt gondolom meg kell kezdeni exportpiacokra szállítani az árut. Nagyon nehéz lesz a 2023-as év, de az elmondható, hogy most lehet külföldön olyan piacokon elhelyezkedni, ahova eddig például a németek és a hollandok szállítottak

- tájékoztatott az igazgató.

A kertészeti ágazatoknak is odacsapott 2022

A magyarországi kertészetek energiaköltségei akár 10-15-szörösükre is ugorhattak az idén. Emellett sokkal drágábbak lettek az inputanyagok és a munkaerő, így 30-50 százalékra tehető a termelési költségek emelkedése 2022-ben. Igaz, a hajtató kertészetekben meglehetősen elterjedt a termálkutas fűtés, de teljesen az sem fedi le az energiaszükségletet.

Néhány üvegházban úgy próbálnak spórolni az energián, hogy csökkentik a kiegészítő világítás használatának időtartamát az őszi-téli hónapokban, sőt néha mellőzik is, viszont ez a terméshozam visszaesésével is járhat.


Ne hagyd ki!