Növénytermesztés a tetőn Szingapúrban

Így zajlik a növénytermesztés a tetőn Szingapúrban

Fotó: Shutterstock

Kreatív megoldás: mázsaszámra terem a zöldség a parkolóházak tetején

A sűrűn lakott Szingapúrban emeletes parkolók tetején kezdtek el zöldséget termeszteni, hogy csökkentsék a törpeállam súlyos élelmiszerimport-függőségét.

Az apró városállam korlátozott erőforrásokkal bír, így rendkívüli módon ki van szolgáltatva az ellátási zavaroknak, külső sokkhatásoknak. A kormány anyagilag támogatja a kreatív ötleteket megvalósító helyi gazdákat. A szigetállam sűrűn lakott, ezért Szingapúrban a terület nem olcsó, sőt, világviszonylatban is igen drága.

Mázsaszámra naponta

Eyleen Goh egy szingapúri emeletes parkoló tetején foglalkozik növénytermesztéssel. Naponta a közeli viszonteladók számára több száz kiló zöldséget szállít le.

Szingapúr meglehetősen kicsi, és sok benne a parkolóház. A hozzám hasonló gazdák azt szeretnék elérni, hogy helyi áruval tudják ellátni a közelben lakókat

– mondta Goh a BBC-nek.

A délkelet-ázsiai városállamban legkevesebb egy tucat hasonló hely van, ahol a tetőt alakították át földművelési célokra.

A kormány még 2020-ban indította el a programot, az akkor még szokatlan helyszínek bérbeadásával. Az 5 és félmilliós országban most az élelmiszer 90 százalékát külföldről szerzik be, ezt 70 százalékra szeretnék csökkenteni 2030-ra.

Nem mindenkinek éri meg

Eyleen Goh körülbelül egy futballpálya harmadának megfelelő területen gazdálkodik segítőivel. Van, hogy a terület egyik végén szüretelnek, a másikon vetnek.

Minden nap betakarítunk. A zöldség típusától függően napi 100-200-400 kiló termést szedünk le

– mondta.

Van olyan tetőgazdálkodó, aki nem viszonteladóknak értékesíti a termést, hanem szedd magad akciókat hirdet. Ez különösen népszerű a közelben lakó családok körében, akiknek tetszik a közösségi megközelítés, szemben a kereskedelmivel.

Volt olyan tetőgazdálkodó is, aki a parkoló tetejét feladta, mert túl drágának találta a bérleti díjat.

A zöldség csak zöldség. Lehet, hogy a legfrissebb és a legjobb minőségű, de van egy ár, ami felett nem lehet eladni. Nem szarvasgombáról beszélünk

– mondta.

Június elején „csirke-rizs krízis” kezdődött Szingapúrban, mert Malajzia beszüntette az élő csirke szállítását. Erről itt írtunk.


Ne hagyd ki!