A Mercer amerikai vagyonkezelő évről évre közzéteszi a listáját, amelyben az ott dolgozó külföldiek megélhetési költségei szerint rangsorolja a világ nagyvárosait. A járvány komoly változásokat hozott az elmúlt egy évben.


A cég nagyjából 200 tételt, köztük a lakhatás, a közlekedés, a szabadidő eltöltése, az étkezés költségeit vizsgálja a lista összeállításakor. Tavaly még Hongkong állt az élen, most azonban visszacsúszott a második helyre. Az elsőséget az egykori szovjet tagköztársaság, Türkmenisztán fővárosa, Asgabat szerezte meg. A Mercer elemzői a helycserét egyebek között a 11 százalékos türkmén inflációval magyarázták, ami azért okoz gondot az ott élő külföldieknek, mert az országban a helyi fizetőeszköz a meghatározó a számlák kiegyenlítésekor. A város egyébként azzal került be 8 éve a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy ott található a legtöbb fehér márvánnyal borított épület.

Járványhatás

A koronavírus felborította a mindennapi életet, ami megnehezítette az idei lista összeállítását, hiszen a korlátozások eltérőek voltak az egyes országokban. Ez pedig jelentősen befolyásolta a munkavégzéssel, fogyasztással járó kiadások alakulását. A legnagyobbat Bejrút ugrott előre. Libanon fővárosa egy évvel korábban még a 45. helyen állt, innen lépett föl a harmadikra. A negyedik Tokió. A nyári olimpiai játékok házigazdáját a legdrágább európai város, a svájci Zürich követi. Budapest is feljebb lépett, a 170.-ről a 162. pozícióba. A listát a kirgiz főváros, Biskek zárja (209. hely)

A világ legdrágább városai 2021-ben

1. Asgabat (Türkmenisztán)

2. Hongkong (Kína)

3. Bejrút (Libanon)

4. Tokió (Japán)

5. Zürich (Svájc)

6. Sanghaj (Kína)

7. Szingapúr (Szingapúr)

8. Genf (Svájc)

9. Peking (Kína)

10. Bern (Svájc)


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!